Извънредната епидемична обстановка у нас се удължава до края на септември, реши кабинетът на днешното си заседание. Тя трябваше да приключи в края на този месец, но се удължава с още един.

Това ще даде възможност да се продължи прилагането на противоепидемичните мерки и да се минимизира рискът от претоварване на здравната система преди предстоящия грипен сезон, твърди правителството.

Нови мерки не се предвижда да се въвеждат, обясни още вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Снимка: bTV

Училищата и детските градини очакват финалния вариант на инструкциите за мерките, които трябва да прилагат за новата учебна  година. Част от тях ще са задължителни, други - препоръчителни.

Ще се въведе принцип на невзаимодействие между паралелките в училище и групите в градините. Най-вероятно маски ще се носят, но не  в класните стаи, а в общите помещения. Окончателните текстове обаче се чакат.

Междувременно, с COVID-19 се оказаха нелегални мигранти от Специалния дом за временно настаняване на чужденци в град Любимец. Огнище, но вече овладяно, се е появило и в дома за възрастни с деменция в София.

Беззащитни и болни

В дома за възрастни с деменция в Княжево са настанени около 60 души. В началото на август, когато в болница с коронавирус умира един от потребителите, се правят тестове на всички останали в дома. При 23-ма се установява заразата. Настанени са в няколко лечебни заведения в столицата.

„Дезинфекция пълна, четириразова, работа с потребителите с необходимото предпазно облекло. Всички се хранят отделно и по стаите, не се допуска смесване на потребители от една вила с други“ – така описва мерките Ангелина Георгиева от дома.

7 души от персонала също се оказват с COVID-19. Вече са здрави и са се върнали на работа. По-голямата част от потребителите също са изписани от болниците и са в дома. По данни на РЗИ обаче шестима са починали. Те са били с множество други заболявания. Не е ясно как заразата е влязла в дома.

„По време на проверката не се установи нарушение и пропуски, имаше достатъчно количество дезинфектанти, препарати, предпазни средства за персонала, спазваха се всички мерки, но все пак е допуснато да се случи“, посочва д-р Костадинка Пачаръзова от РЗИ-София.

Зараза и зад решетките

 Междувременно, с COVID-19 се оказаха и петтима мигранти от Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Любимец. Става дума за четирима афганистанци и нигериец, мъже между 18 и 35-годишна възраст.

Заразените са част от група от 19 души, опитала да премине нелегално границата. Групата е изолирана от останалите в дома. Предстои да станат ясни резултатите от тестовете и на служителите, контактували с тях.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!