Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 септември 2020 г. до 30 септември 2020 г., съобщиха от правителството за bTV.

Не се предвижда въвеждането на нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Още вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че засега няма да има нововъведения и нови ограничения в борбата със заразата. Училищата и детските градини чакат инструкции от здравните власти и образователното министерство за мерките за новата учебна година.

Данните показват, че новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 203. При направени малко над 6200-та теста, т.е. положителните проби са около 3% от изследваните. Най-много са в Благоевград - 36.
В болница са 715, като в интензивни отделения - 64. Починалите са 9, а излекуваните 104.

Сред новите случаи са и 5 нелегални мигранти от Специалният дом за временно настаняване на чужденци в Любимец. Те са част от група от 19 души, задържана преди дни при нелегално преминаване на границата.

"19 лица са изследвани. Като 5 от тях са положителни. Четирите са от Афганистан и едно от Нигерия, от 18 до 35 години са петте лица. Там си има медицинско лице, има си 24 часово медицинско обслужване", обяснява д-р Снежана Иванова от Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Хасково.

Данните за света показват, че новите случаи са малко над 230 хиляди, като Световната здравна организация отчита забавяне в световен мащаб, но увеличаване на заразените в някои части на Западна Европа.