Светът отбелязва Деня без тютюнев дим. По данните от "Здравния профил за България" от 2017 г., изготвен от Европейската комисия, 15-годишните момичета в България са на първо място в Европа по пушене.

Във Втора градска болница от 9 до 12 ч. всеки желаещ можеше да изследва едно от токсичните вещества, което се приема с цигарите, а именно въглероден монооксид. Желаещите ще имат възможност и да осъществят консултация за отказ от тютюнопушене.

„Въглеродният монооксид се свързва с хемоглобина и му пречи да отнесе кислорода до всички тъкани и органи, в резултат на което организмът страда за кислород”, обясни д-р София Ангелова.

Когато се пуши наргиле се приема по-голямо количество въглероден монооксид и така се стига до това деца да припадат.

Популярни личности застанаха зад кампанията. Един от тях е синът на Михаил Белчев - Константин Белчев.

„Няма как да не подкрепя нещо толкова важно за младите хора. С пушенето прекъсвате пътя на мечтите си”, каза той.

По  данни на Европейската комисия разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти 7% над средното за ЕС.

Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни - разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21% след Хърватия), докато 30% от 15-годишните момичета са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС.

Тютюнопушенето влияе негативно върху репродуктивната функция при младите хора и децата. В България 13,5% от всички болести и 12,4% от смъртните случаи са резултат на тютюнопушене.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!