Корупцията в България бележи най-високото си ниво за последните две десетилетия. Това показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията.

35% от хората казват, че през 2023 г. им е бил искан подкуп. А 30 на сто признават, че са участвали в корупционни сделки.

Стойностите са сравними единствено с нивата на корупция през 1999 г. и 2014 г., когато са двата предходни пика, сочи анализът.

По-голямата част от българите (52,8%) са склонни да участват в корупционни сделки. Тенденцията на нарастване на тази склонност е почти непрекъсната от 2000 г. насам.

Снимка: iStock

Намалява доверието в способността на публичните институции да се справят с корупцията - 67 на сто от българите смятат, че тя не може да бъде съществено ограничена.

Какъв е опитът на бизнеса?

През последните няколко години се увеличават както корупционният натиск, така и действителното участие в корупционни сделки.

Обществените поръчки са значителна част от проблема - 55% от компаниите, участвали в търгове, са убедени, че корупцията им е попречила да спечелят договор.

„Общо взето след 20 години сме се върнали на нивото от 1999 г. Имаме купища реформи и огромни инвестиции, международно сътрудничество, помощ и от новия европейски прокурор.Няма как да имаме 40 регулатори са непопълнени длъжности, хора с изтекъл мандат запълват места, които отдавна е трябвало да бъдат сменени. Имаме започната и недовършена съдебна реформа, имаме полунаправена нова антикорупционна агенция“, каза Атанас Русев, директор на програма „Сигурност“ към Центъра за изследване на демокрацията.

Снимка: bTV

Как изглежда политическата корупция?

„За нея можем да съдим по постоянните скандали, които ни заливат. Само от началото на 2024 г. имаме поне два големи с привкус на корупция. Назад във времето те са десетки. На практика нямаме резултати. Ако за административната корупция е имало подобрения, с политическата България изостава много назад“, допълни Русев. 

Той коментира и арестите след акцията в Агенция „Митници“ и връзката на главния секретар на МВР с обвиняеми по случая.

„Целият този случай има много голям политически привкус. Един от поредните предизборни скандали. И директорът на митниците, и главният секретар на МВР са имали не особено регламентирани контакти с лица със спорна репутация. Доколко това може да се обвърже с обвинението за контрабанда предстои да видим, но съм по-скоро скептичен. Самото поставяне на главен секретар на МВР, директор на митници и известен котрабандист в едно изречение и кръщавайки го организирана престъпна група е фантастичен сюжет“, посочи Атанас Русев.

Какво още каза той, вижте във видеото.