Европейски прокурори разследват твърдения за престъпни дейности във връзка с преговорите за ваксини за COVID-19. В скандалът е замесена лично и Урсула фон дер Лайен, за която се твърди, че е имала лична комуникация с директора на „Пфайзер“, заяви говорител на прокуратурата в Лиеж.

Случаят беше прехвърлен на европрокуратурата от Белгия. Там разследваха фон дер Лайен за „намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси“, сочат документи, цитирани от „Политико“.

Все още никой не е обвинен във връзка със случая.

Първоначално разследването беше открито от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство – въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след победата на изборите от проевропейско правителство, водено от Доналд Туск, каза говорител на полския кабинет пред POLITICO.

В жалбата си Балдан твърди, че Урсула фон дер Лайен е имала лична комуникация с текстови съобщения с шефа на „Пфайзер“ Алберт Бурла. Това се е случило в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от COVID-19. Поръчката е на приблизителна стойност над 20 милиарда евро.

Европейската прокуратура ръководи общоевропейски разследвания на финансови престъпления и на теория може да конфискува телефони и други подходящи материали от офиси на Комисията или в други страни в Европа, като родната Германия на фон дер Лайен.

От Европейската комисия засега отказват да разкрият съдържанието на текстовите съобщения и дори да потвърдят дали съществуват наистина.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за фон дер Лайен. Но самото количество закупени ваксини оттогава повдигна много въпроси. „Политико“ разкри в края на миналата година, че има най-малко 4 милиарда евро в пропилени дози.

Активисти за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но фон дер Лайен досега избягваше да говори за него. В отговор на директен въпрос, зададен ѝ от „Политико“ относно изчезналите текстови съобщения, фон дер Лайен каза: „Всичко необходимо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите.”

От Европейската комисия заявиха, че не знаят да има развитие по темата. „Пфайзер“ отказаха да коментират.