„Пфайзер“ и „Бионтех“ ще доставят по-рано още 50 милиона дози ваксини за Европейския съюз“, обяви лидерът на ЕК Урсула фон дер Лайен на пресконференция пред журналисти.

Това означава, че през втората четвърт на годината в ЕС ще пристигнат общо 250 млн. ваксини на компаниите.

Допълнителните 50 милиона дози също ще бъдат разпределени пропорционално между страните членки.

Фон дер Лайен съобщи и за важен момент във ваксинационната кампания на Европа – ЕС е достигнал 100 милиона ваксинации. Повече от една четвърт от хората са с втори дози, което означава, че над 27 милиона европейци са напълно ваксинирани срещу коронавируса.

„Виждаме обаче какво се случва с компанията „Джонсън и Джонсън“. Има още много фактори, които могат да провалят действията ни. Важно е да действаме бързо и да се приспособяваме където е възможно“, каза Фон дер Лайен.

Лидерът на ЕК добави също, че е много важно Европа да бъде подготвена за бъдещето и какво ни очаква.

„В някакъв момент може да ни потрябват бустъри за ваксините. Ако се появи друг вариант, ще имаме нужда от адаптирани препарати“, казва тя.

„Пфайзер“/„Бионтех“ се доказаха като надеждни партньори. Сега навлизаме в преговори за трети договор, който ще осигури 1,8 милиарда допълнителни дози за 2022 и 2023 г“, обяви Урсула фон дер Лайен.

Тя уточни, че всички съставки на ваксините, както и финалните препарати, ще се произвеждат на територията на ЕС.

„Трябва да заложим на технологии, които доказано работят, каквито са РНК ваксините“, каза още Фон дер Лайен.

От „Янсен" съобщиха вчера, че доставките на препарата им за ЕС ще се забавят заради откритите в Съединените щати случаи на тромбози след поставянето й. Това допълнително усложнява ваксинационната кампания на Европейския съюз, където една от наличните ваксини вече се гледа с недоверие – тази на „АстраЗенека“.

Междувременно в италианския „Ла Стампа“ се появи материал, според който ЕК няма да подновява договорите си за ваксини с „АстраЗенека“ и „Янсен“.

„Европейската комисия, заедно с лидерите на много държави от ЕС, взе решение да не продължава договорите с двете компании“, пише в „Ла Стампа“. Изданието цитира източник от италианското здравно министерство.

От страна на ЕК няма коментар по темата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!