Американският фармацевтичен гигант "Пфайзер" и германският му партньор в разработването на първата ваксина срещу COVID-19, получила разрешение за спешно използване в САЩ, искат американските власти да позволят повече младежи да бъдат ваксинирани, предаде „Асошиейтед прес“.

Базираната в Ню Йорк компания и германската "Бионтех" поискаха от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата да разшири разрешението за спешно използване на тяхната ваксина и то да обхване и децата на възраст от 12 до 15 години. В средата на декември миналата година властите разрешиха двудозовата ваксина да се прилага на хора на възраст 16 години и нагоре.

"Пфайзер" и "Бионтех" казаха, че работят в тясно сътрудничество с американския регулаторен органи и регулаторите в други страни, за да получат колкото е възможно по-бързо разрешение за спешно използване или условно разрешение за деца от 12 до 15 години.

В изявление компаниите отбелязаха, че предварителните резултати до 31 март от късния етап на изпитване в тази възрастова група на ваксината са показали, че тя е безопасна и 100% ефективна при блокиране на инфекциите. Те посочват, че страничните ефекти са като тези при изпитването върху доброволци на възраст от 16 до 25 години - болка и подуване на мястото на инжектирането, умора, главоболие, температура и гадене.

Всички доброволци на възраст между 12 и 15 години, участвали в изследването, ще бъдат наблюдавани в течение на две години след поставянето на втората доза за евентуални проблеми с безопасността и за да се определи колко дълго ваксината предпазва имунизираните.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!