Европейската комисия призова Съединените щати и други големи производители на ваксини срещу COVID-19 да изнасят продукцията си, както постъпва ЕС, вместо да говорят за отмяна на правата на интелектуалната собственост върху препаратите, предаде Ройтерс.

Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕК е отворена за дискусии по темата за интелектуалната собственост, „но това няма да ни донесе нито една доза в краткосрочна и средносрочна перспектива“.

Тя коментира още, че е необходим по-широк поглед върху проблема, защото „имаме нужда от ваксини веднага и за целя свят“.

Фон дер Лайен допълни още, че в ЕС вече действат такива механизми и даде като пример доставката на 615 000 дози за Западните Балкани.

„ЕС е единственият демократичен регион в света, който изнася в голям мащаб – около 50% от произвежданите тук ваксини се изнасят в близо 90 страни, включително тези по програмата СЗО КОВАКС“, припомни Фон дер Лайен.

„Ето какво е необходимо в краткосрочна и средносрочна перспектива: преди всичко, споделяне на ваксините; второ, експорт на произведените ваксини; а третото е инвестиции в увеличаване на капацитета за произвеждането на ваксините“, каза още Фон дер Лайен.