Започна изнасянето на първите културни ценности от офиса на Васил Божков на ул. „Московска“ в столицата.

Снимка: БГНЕС

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността на предметите. 

Очакванията са част от предметите да отидат в Националния исторически музей, други в - Националната галерия "Квадрат 500".

Снимка: БГНЕС

По-рано днес от фондация „Тракия“ излязоха със становище, че ценните предмети не се опаковат правилно.

Според тях това се случва против изисквания и стандарти като артефактите се опаковат във фолио, за транспортирането им все още не е направена застраховка.

 „В момента се опаковат предметите в опаковачно фолио от балончета. И ние сме изключително притеснени, защото тези предмети буквално могат да се разпаднат при транспортирането“, уточни Десислава Виткова, PR на фондация „Тракия“.

При претърсването прокуратурата е открила пистолет, пушка и стари криминални регистрации на бизнесмена.

От държавното обвинение разпространиха снимки, на които според тях се вижда, че културни ценности са съхранявани от фондацията не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси.

Снимка: Специализирана прокуратура


Прокуратурата разпространи и документ, който според обвинението е открит в сградата на „Нове Холдинг“ и разкрива криминално минало на Васил Божков.

А именно: криминална регистрация за измама и две присъди – за хазартна дейност от 1979 г.  и за средна телесна повреда през 1982 г. В офиса са намерени още пистолет и пушка.