Имената на новите 240 депутати трябва станат окончателно ясни до неделя. Сега е моментът, в който народни представители, получили доверие в два района, могат да си изберат от кой да бъдат народни представители.

От сега е ясно, че прага на 48-ото Народно събрание няма да прекрачат четирима избраници - трима са от ГЕРБ-СДС. Традиционно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатската си банка. Освобождава се място за лидера на младежите Георг Георгиев.

Най-сериозно листите на ГЕРБ-СДС размести футболният съдия Стефан Апостолов, син на кмета на Симитли. От номер 22 в листата той скочи на второ място в Благоевград.

Рекордьорът по личен вот в "Продължаваме промяната" е Асен Василев. С общо 14 хиляди 735 гласа от София и Хасково.

Очаквано сред силните с преференции е и Христо Петров – Ицо Хазарта.

Елисавета Белобрадова е победителят в това състезание за "Демократична България". Тя има общо над 7000 гласа в два от софийските райони и така отива отново в парламента.

До нея се нарежда бившият министър на електронното управление Божидар Божанов.

В пленарната зала няма да влезе и бившият министър на транспорта Николай Събев от "Продължаваме промяната".

„Никога не съм искал да бъда професионален политик, и сега смятам, че ще съм полезен в подобряването на бизнес средата повече, отколкото бих бил на политическата сцена", обяви той.

Вратата на новия парламент и този път ще остане затворена за Цвета Караянчева от ГЕРБ. Причината е, че от партията не получават мандат в Кърджали. С емоционален пост в социалните мрежи председателят на 44-ото Народно събрание благодари на избирателите си:

"Мили мои, не унивайте, не падайте духом и не губете надежда, казах ви и преди. Жалко е само, че Кърджали няма да има човек в Народното събрание, на когото да му пука за хората в региона".

Празни места в пленарната зала обаче няма да останат. На едно от тях ще седне Славена Точева от ГЕРБ.

И на този вот тя успя да спечели рекорден брой преференции, да размести листата във Варна и да получи вход за парламента. 32-годишната дама има опит като депутат и от 47-то Народно събрание.

Благодарение на личните гласове депутатска банка пак ще има Елисавета Белобрадова от "Демократична България". Която в социалните мрежи обяви на избирателите си, че излиза няколко дни в почивка, за да се зареди със сили за новата задача.

А от БСП ще се разделят в парламента с Александър Симов, който често вдигаше градуса на настроение в пленарната зала.