Още потърпевши от фирмата-фантом, която продава почивки зад граница в интернет. След разследване на bTV за схемата, тя вече не се разпространява, но броят на потърпевшите расте.

Още хора, които са изгубили парите си се свързаха с нас, а ние с институциите.

В началото на месеца ви разказахме за фирма "Травел Премио". Тя предлага евтини екскурзии в чужбина и се промотира във Фейсбук.

Оказа се, че с измамна схема българи са плащали по стотици евро за почивка в Гърция, но насреща така и не са получили нито резервация в хотел, нито договор. След репортажа на bTV с нас се свързаха още ощетени хора от фирмата, която взема пари, но не предлага обещаните почивки.

Семейството на Салих Тръмпов и техни приятели трябвало да почиват през август на Халкидики. Оказва се, че са попаднали на измамната схема на фирмата "Травел Премио", за която вече разказахме по bTV.

„Ние преведохме 570 евро. Това само нашето семейство. В същото време наше приятелско семейство превеждат горе-долу същата сума“, разказа той.

Освен фактура, този път фирмата предоставя и договор. На пръв поглед всичко изглежда идеално. Хората все пак разбират, че всичко е измама.

„Установихме го, след като гледахме вашия репортаж по bTV. Оказа се, че във въпросния хотел не са чували за нас, но са чували, че и други хора са се обаждали да проверят има ли такава резервация“, добави Тръмпов.

От тогава нямат връзка с представящите се за служители в „Травел Премио“. Отново се опитваме се да обадим на един от телефоните.

Опитваме на друг - английски номер, посочен на сайта. Освен телефоните и сайтът вече не съществува. След репортажа ни е изтрита и Фейсбук страницата, в която се промотираха екскурзиите.

Кореспондентът ни в Лондон провери адреса, на който е регистрирана фирмата. Той е в района „Ууд Грийн“, в който живеят много българи.

На адреса в Лондон, на който е регистрирана фирмата има търговски обекти и частни жилища. Опитите ни да открием представител на  „Травел Премио“ на №42А останаха безуспешни, а хора от съседните жилища, отказаха да застанат пред камерата на bTV, но заявиха, че не са чували за подобна фирма.

Така общо до момента имаме информация за 12 души, които това лято остават без почивка. А сумите, платени от тях, са над 3000 лв. До момента в Комисията за защита на потребителите са постъпили три сигнала за измамата.

„Успели сме да установим IP адреса, домейна, на който е регистриран сайтът и сме предали информацията на прокуратурата с оглед преценка дали е извършено престъпление“, каза зам.-председателят на КЗП Ангел Джалев.

А от Софийската районна прокуратура ни отговориха, че до момента е постъпила една жалба, по която е образувана преписка на 7 юли. По случая е възложена проверка на полицията в едномесечен срок.

За Салих и семейството му остава да се надяват на развръзка.

„Колкото и да ми се ще да вярвам в българските институции, схемата изглежда доста добре опечена, гледайки я вече от друг ъгъл, като измамен. Очаквам поне вие като медия достатъчно да разтръбите информацията, за да няма други изгорели“, каза той.

Апелира хората да бъдат по-мнителни, особено към много евтини почивки.

Препоръка към летовниците, които тепърва планират. Туроператорите у нас могат да се проверят в регистър на сайта на Министерството на туризма, но и да не плащат преди да получат договор.