Един милион лева на фирма-фантом превежда община Карлово. Всички замесени в обира на обществени пари са известни, но разследването на прокуратурата е срещу неизвестен извършител. Замесените служители продължават да заемат държавни длъжности и разпределят още публични финанси.

Аферата, която води до кражбата на един милион, започва с добри намерения. Установено е, че тръбите на част от водопровода на Карлово са канцерогенни. Осигурени са държавни пари за подмяната им с безвредни. Случва се през 2009 г. по време на мандата на бившия кмет Найден Найденов.

„Кметът на града си избира една фирма. Конкурсът беше отпаднал и тук конкурс нямаше”, каза Петьо Енев - бивш общински съветник в Карлово.

Общината превежда 1 милион лева на избраната без открит конкурс фирма „Хидроконсулт инженеринг" - София.

„Следващият ден след като е преведен този милион се сменя собствеността на фирмата”, обясни Петьо Енев.

Точно 24 часа след като общината превежда милиона, фирмата е продадена веднъж, а после още веднъж, за да стане собственост на безимотен ром от Видин. Парите са загубени завинаги, а 7 години по-късно карловци продължават да пият вода от канцерогенни тръби.

Търсим бившия кмет Найден Найденов, за да го попитаме, защо общината не е изискала поне задължителната по закон банкова гаранция от фирмата-изпълнител.

Зам.- кметът я е подготвил в качеството си на кмет. Има това право и я е направил. Въобще нямам идея какво се е случило. В момента не мога да говоря.

Бившият зам.-кмет Ганчо Караджов се среща с екипа на bTV.

- Тази фактура, предполагам сте наясно, че е фалшива?
- Аз как да разбера, че е фалшива? Става ясно от хода на досъдебното производство.

Фалшива се оказва и банковата гаранция, става ясно от материалите по досъдебното производство.

- Възможно ли е инициативата за измамата да е само от страна на фирмата и общината да не участва?
- Трябва да ви кажа, че тази практика за проверка на актуално състояние през 2008-2009 година го нямаше, не се правеха такива измами. Никой не е мислил, че може до там да се стигне.

Бившият зам.-кмет ни разказва, че същата схема е приложена от същия бизнесмен и в други общини - Благоевград, Видин, Лом. С негови фирми. С неговото име като собственик. 

Собственикът на фирмата, която прибира 1 милион от община Карлово, е 30-годишният по време на сделката, бивш полицай Петър Петров. Търсим го на адресите на всички негови фирми. Оказва се, че няма такъв.

Търсим бившия полицай и бизнесмен с противоречива репутация и на домашния му адрес по лична карта в София – оказва се, че не е живял там такъв човек.

Подобно на банковата гаранция и фактурите, предоставени на община Карлово, домашният адрес на Петър Петров също се оказва фиктивен.

Проста и лесна за смятане сума е открадната от гражданите на Карлово - точно един милион лева. Ясни са и хората, които са се подписали, за да бъде преведена тази сума. Бившият кмет и зам.-кмет.

Но има постановление за спиране на наказателното производство - от Районната прокуратура.

А причината за спирането – „извършителят на деянието не е разкрит”.

След поредица от жалби от настоящия кмет на Карлово, случаят е поет от Пловдивската окръжна прокуратура.

„В ОП Пловдив се води досъдебно производство по този случай - то е с предмет документна измама в особено големи размери и особено тежък случай. В случая - получаване на чуждо имущество чрез използване на неистински документи. Разследването е обемно и не е приключило - събират се документи и се разпитват всички свидетели”, заяви  Галина Андреева - говорител на окръжна прокуратура Пловдив.

„След като е срещу неизвестен извършител при цялата яснота на ситуацията - не знам. Много банално е да казвам, че това не е сериозно”, заяви бившият общински съветник Петьо Енев.

Седем години по-късно канцерогенните етернитови тръби продължават да носят водата за хората в Карлово. 1 милион лева от парите на хората са загубени.

Кметът и зам.-кметът, платили парите без открит конкурс, вече са на нови държавни постове. Бившият вече кмет Найденов става шеф на Пътното управление в Пловдив, а зам.-кметът Караджов е началник в Министерство на отбираната.

А бившият полицай Петър Петров прави бизнес и в други български общини.