През следващите две седмици разходката в градинката на „Кристал“ в София ще бъде различна. По алеите ще ви посрещнат тъжни и смазани лица. Целта – да им обърнете внимание!

Изложба в градинката на Кристал
Снимка: Енчо Найденов

Изложбата „Не си сама“ иска да привлече вниманието към жените, които са жертви на домашно насилие. Нейн инициатор е Антония Дончева, а с лицата си застават любими актриси като Йоана Буковска, Десислава Бакърджиева и Дария Симеонова.

Кампанията Не си сама
Снимка: Енчо Найденов

„Мисля, че всеки член на обществото, който разбере на какво са подложени тези жертви - ще застане до тях и ще им подаде ръка.  Ако ние подозираме, че една жена е жертва на насилие – да помогнем, да й покажем, че тя не е сама. Тя заслужава да получи помощ и тази ситуация не е нормална. Любовта не боли, не причинява болка, не те унижава, не те обижда“, казва Антония.

По думите на Дария Симеонова понякога нещо много малко е достатъчно, за да помогне на човек да осъзнае в каква ситуация се намира.

Десислава Бакърджиева пък призовава хората, които са свидетели на насилие, да вземат отношение, защото децата, които стават свидетели на подобно отношение вкъщи, в повечето случаи също стават насилници. Те приемат тези отношения за нещо естествено.

Често жертвите на насилие се крият. Искат да избягат. Затова актрисите разказват техните истории.

Кампанията Не си сама
Снимка: Енчо Найденов

Организаторите на кампанията участват безвъзмездно в организацията й. Сред тях са фотографът Енчо Найденов, режисьорите Никола Копаров и Георги Спиров, както и психологът Радка Николова. Подкрепят ги от Столичната община. Изложбата ще продължи до 27 ноември.