В Националния военноисторически музей се открива пространство за изживяване, посветено на първата бомбардировка над София - „Белезите на войната: Загубеното архитектурно наследство на София”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Със сетивни стимули, автентични видеокадри, фотоархивен материал и емблематични експонати посетителят ще се "потопи" в периода преди и по време на бомбардировките, ще се разходи из спокойна и красива предвоенна София, ще види съкрушителния удар, който войната нанася върху облика на града, и ще съпреживее съдбата на стотиците, останали без дом.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е едно пространство за преживяване на войната и бомбардировките, в което се съчетава много звук, картина и интерактивни приложения, на които посетителите ще могат да разберат много повече за бомбардировките и историята на града ни”, разказа доц. Соня Пенкова, директор на музея.

Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори като Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова, Валентин Ганев и Асен Блатечки, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

Снимка: btvnovinite.bg

За първи път пред публика ще бъде представен двигателят от самолет "Месершмит 109 Г6", намерен в землището на с. Марица през 2018 г., който припомня за българските пилоти, записали имената си в историята със своята жертвоготовност и направили възможното, за да спасят столицата.

Специално подготвени интерактивни приложения проследяват съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници - материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София.

Снимка: btvnovinite.bg

Проектът се реализира в партньорство с Българската национална филмотека.

Изложбата може да бъде видяна до 17 април – датата на последната бомбардировка над града ни.