Сваленият през Втората световна война български самолет, който беше намерен край самоковското село Марица, недалеч от курорта „Боровец”, най-вероятно е модел „Месершмит 109”, модификация Г6. Има данни, че в този район е паднала машината на подпоручик Иван Бонев, който е бил убит от американските изтребители.

Тази хипотеза изложи в ефира на предаването „Тази сутрин” полковник проф. Димитър Недялков, преподавател във Военна академия „Г.С. Раковски”. „Основно по боеприпасите на картечницата, която е калибър 13 мм, разбрахме, че точно такъв самолет е паднал на това място”, допълни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Със самолета български пилот е отбранявал София през 1944 г., когато американците нанасят разрушителни удари по града.

„На 11 юни 1944 г. е бил въздушният бой. Самолетът може би е бил пилотиран от подпоручик Иван Бонев. По това време нашите изтребители водят бой с американски изтребители „Мустанг”. Поради изчерпване на боеприпасите и горивото изтребителите се изтеглят към Божурище. Американците са успели да отцепят машината на Бонев и най-вероятно е свален в този район”, казва Недялков.

Данните сочат, че Бонев е успял да скочи с парашута си, но след като той се отваря, е прострелян и убит от американските изтребители.

Снимка: btvnovinite.bg

Недялков е категоричен, че откритият самолет е уникална находка. Към този момент в България не се пази нито един подобен експонат.

Снимка: btvnovinite.bg

„Единственият български „Месершмит” в момента се съхранява в Белградския авиационен музей”, казва Недялков.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес се очаква експерти да отводнят мястото и да извадят двигателя на самолета.