Германският самолет, свален в битка през Втората световна война, който беше открит в тресавище край самоковско село, днес беше изваден. bTV е единствената телевизия, която засне специализираната операция на български военни.

До операцията на военните се стигна след като местен багерист в самоковското село Марица случайно попадна на муниции от Втората световна война докато копае, за да отводни ягодова нива.

Миналата седмица експерт от Военната академия предположи, че там има самолет „Месершмит” и се оказа прав.

Свален от американски изтребители през лятото на 1944 г, днес германският „Месершмит” видя бял свят 75 години по-късно.

С него загива български пилот, бранил София от англо-американските бомбардировки. Скоро ще стане ясно кой е пилотът, а находката може да доведе до още разкрития. 

Това е двигателят на изтребителя, заедно с цевта на 20-милиметровата картечница, които излязоха от три метра под земята.

„Това е двигател „Даймлер Бенц 605”, от 1941 година, който е бил въоръжен на „Месершмит” 109, G6. Това е краят на самолета. Оттук излизат снарядите и това е краят на двигателя”, обясни майор Делян Неделчев.

„Засега предстои уточняването точно за коя дата и кой е бил пилотът на самолета”, допълни полк. Калин Ценов.

Според предварителната версия, това може да е самолета на поручик Иван Бонев, опитал да спре американски самолет, който атакува София. Бонев е ударил американски самолет над Ботевград на 11 юни 1944 г. и убил пилота му.

След това американците атакуват българина с изтребители „Лайтинг”, за да отмъстят за колегата си. Горивото на Бонев свършва, той скача с парашут, но е прострелян във въздуха, докато пада.

След като двигателят бъде измит и уникалния му номер бъде намерен, ще има повече яснота дали това е самолета на Бонев или друг българин, дал живота си, за да защити София от бомбите.

Самолетът, типичен за нацисткото Луфтвафе, с който пилотите на българските царски военновъздушни сили бранят София от англо-американските сили е подарък на страната ни от председателя на германския Райхстаг Херман Гьоринг.

Находката е уникална, защото в България няма нито един запазен самолет „Месершмит”.