Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици.

Това каза президентът Румен Радев в изявление след консултативната среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна. В нея участват министри, зам.-министри, директори на агенции и на Военното разузнаване.

"На проведената днес консултативна среща обсъдихме рисковете за България и заплахите вследствие на потенциалната опасност от ескалация на войната в Украйна. Още от първите часове на войната на 24 февруари свиках консултативна среща с държавното ръководство и тук заклеймихме руската агресия срещу Украйна като категорично недопустимо. От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията", заяви държавният глава.

По думите му референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае.

"Наред с ескалацията на конфликта растат и рисковете за нашия регион, за Европа и за света. Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране. България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълнение на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса", заяви Румен Радев.

"Рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност"

"Европа е длъжна паралелно с налагането на санкции да търси активно механизми за минимизиране на риска от тези санкции, защото по този начин тя сама застрашава своя индустриален капаците ти конкурентоспособност. Виждаме, че расте политическата и икономическата нестабилност. Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, които все повече изразяват открито своето безпокойство и недоволство от непосилните цени. България е сред най-засегнатите", каза още президентът.

По думите на президента ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и тези на петрол и производството на горива в България, работата на големите електроцентрали, както и доставките по море. А всичко това ще доведе до следващо задълбочаване на икономическата и социалната криза.

"Критично важно е България да има парламент и устойчиво редовно правителство"

Във връзка с предстоящите избори на 2 октомври Румен Радев призова политическите партии за обединение „пред лицето на кризата и пред лицето на всички рискове и заплахи“.

„Сега е моментът партиите да изразят по-ясно своите програми и мерки за справяне с тежките кризи и повишаване на доходите, така че да надмогнат демагогията и личните нападки. Сега е моментът да разберем как новият парламент ще преведат българите през тежката зима, особено най-уязвимите социални групи. Сега е моментът да разберем ще продължат ли усилията за диверсификация на всички възможни източници и маршрути и чрез продължаване на започнатите от служебното правителство открити и прозрачни търгове за доставка на тези суровини“, каза президентът.