Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия, предаде ТАСС. Руската държавна телевизия излъчва обръщение на президента на Русия.

Мобилизационните мероприятия започват днес. Мобилизираните в рамките на частичната мобилизация ще преминат през допълнителна подготовка, посочи той.

Путин заяви, че защитава руските територии и че Западът иска да унищожи страната, предаде "Ройтерс".

Президентът на Русия добави, че целта му е да освободи Донбас и че повечето хора в региона не искат да се върнат под това, което той нарече "иго" на Украйна.

"Ще използваме всички средства, за да защитим Русия - това не е блъф, заяви още руският президент.

Изявлението идва на фона на отбелязването на Международния ден на мира, който всяка година се чества на 21 септември.

"Срещу нас започна и ядрен шантаж. Става дума не само за поощрявания от Запада обстрел на Запорожката АЕЦ, който създава опасност от ядрена катастрофа, а и за изказвания на някои високопоставени представители на водещи държави от НАТО за възможността и допустимостта за използване срещу Русия на оръжие за масово поразяване, на ядрено оръжие", каза Путин. 

"На тези, които си позволяват такива изявление по отношение на Русия, искам да припомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на страната ни, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и на нашия народ. Това не е блъф", заяви той.