Няма токсични и радиоактивни отпадъци в проверените контейнери, складирани на пристанища в Бургас и Варна.

Вносителят на пратката от Италия обаче, още е в неизвестност и прокуратурата се зае да го издирва.

Изпращач на боклука е дружество "Дентиче панталеоне", а получател е българското дружество "Блацион" със  съдружници македонските граждани Блаже Игнатовски и Горан Ангелов, и двама италианци.

От прокуратурата уточниха, че изпращачът и вносителят на боклука в Бургас и Варна са едни и същи. Всички лица по веригата се издирват, за да бъдат разпитани. Журналистът Росен Цветков успя да открие един от тях.

Контейнерите в Бургас се проверяват един по един от полиция, екоинспектори и пожарната. Първо за наличие на радиоактивност.

Снимка: btvnovinite.bg

По документи стоката е декларирана като пластмасови отпадъци и каучук, но се вижда, че има и други боклуци, като тази платка".

Несъответствие между декларирания и част от реално внесения боклук е единственото установено за момента нарушение. През декември срокът за временен внос е изтекъл. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Получателят е бил във възможност от момента, в който са били освободени от временен внос, да ги получи. Нещо, което по настоящем не е сторил", заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.   

Снимка: btvnovinite.bg

"Продължават оперативно-издирвателните мероприятия по установяване на абсолютно всички дружества и лица, имащи отношение към вноса, съответно превоза и крайния транспорт до фирмата получател, която е от град Плевен", каза Емил Павлов, зам.- дир. ОД МВР- Бургас.

Управител на фирмата вносител е македонският гражданин Блаже Игнатовски, а съдружници са двама италианци, които се издирват за разпит от петък. bTV се свърза с Игнатовски по телефона.

„Вижте, няма абсолютно нищо вярно. Аз съм само посредник… Аз си имам договор. В момента фирмата нямаше да ги приема и останаха там“, заяви Блаже Игнатовски пред журналиста Росен Цветков.

Снимка: btvnovinite.bg

Той обаче не отговори на въпроса докъде е трябвало да достигне боклукът и прекъсна разговора.

А междувременно и във Варна продължават огледите и проверката на 25-те контейнера с отпадъци от Италия. Ще бъдат назначени експертизи на боклука, които да установят какво точно съдържа.

А македонските власти обявиха, че започват разследване на дейността на един от съдружниците във фирмата вносител. В Скопие Горан Ангелов от 9 години управлява депо за отпадъци, дадено на концесия на италианска фирма, но днес беше уволнен от поста.