1.Защо смятате, че хората ще гласуват за вас?
Ние от Коалиция „ГОРДА България” сме единствената автентична опозиция. Всички останали, които претендират в момента да са срещу ГЕРБ и Борисов, на практика или са участвали в създаването на този политически кабинет, или са били техни верни партньори. Ние сме единствените, които имаме твърдо и отрицателно отношение към целия този фалшив проект и сме имали абсолютна последователност в неодобрението му. Тук е много важно да ви разкажа за един психологически тест, извършен с маймуни, пред които има три копчета – когато маймуната натисне едно от тези копчета, не се случва нищо. Когато маймуната натисне второто копче, пада банан. А когато натисне третото копче я удря лек ток. Дори маймуната никога вече не посяга към това копче, от което я удря ток. Трудно ми е да повярвам, че хората биха направили по-лош избор от маймуните и ще изберат отново копчето с тока, което не само ще ги удари силно, но и ще им струва двойно по-скъпо. Така че смятам за напълно естествено за всеки нормален човек да избере всяко друго копче, но не и това, от което ще го „прасне” тока, а това бяха всички тези, които са участвали явно и неявно в управлението на държавата.

2.Какво се промени през последните три месеца и взеха ли си политиците поука от протестите и гнева на хората?
След тона за песен, който дадохме на 22 септември с протестния митинг, на който изкарахме над 12 000 души, много неща се промениха, тъй като хората разбраха, че в демократичните държави, когато се нарушава техния интерес, те са длъжни да се съпротивляват. За жалост политиците отново не изневериха на себе си и злоупотребиха с наивността на гражданските протести. Те ги разпокъсаха, внедрявайки им провокатори, но най-голямото им престъпление бе внушението, че гражданските обединения не могат да бъдат равнопоставени и нямат право да се противостоят на политиците. Смятам, че следващите протести ще бъдат много по-мащабни и с пълна концентрация върху виновниците за състоянието на страната, които са управляващите и обслужващите ги партии.

3.Смятате ли, че е необходима конституционна реформа – намаляване на броя на депутатите и възможност за отзоваването им?
Да и това е залегнало в програмата на Коалиция „ГОРДА България”, като една от основните реформи на Народното събрание. Депутатите трябва да бъдат намалени на 99, както и да се създаде представителство на всяка една област от мажоритарен представител, които да не представляват някоя партия, а да представляват себе си и своите успехи. И тези 31 МИРА мажоритарни избрани представители да съставят горната камара на парламента, наречена Сенат.

4. Какво е личното ви послание към избирателя и за какво ще работите през следващите четири години, ако бъдете избран?
Посланието ми е: Изисквайте от депутатите да изпълняват своите обещания и не им прощавайте и най-малката лъжа. Те са там, за да решават проблемите, а не за да се крият зад тях. Аз самият няма да бъда избран, защото не съм участник в нито една листа, което доказва, че моята битка е принципна, а не е свързана с личното ми оцеляване.

5. Смятате ли, че България е в институционална и политическа криза и каква е вината на партиите за това?
Не смятам, а съм сигурен! Бих добавил и това, че ние вече сме и в хуманитарна криза. Проблемът е,че младите бягат от България, защото не намират път и цел в нашата страна. Вина имат всички! Но най-вече политиците, както и изпълнителната власт, които създадоха модерния образ на глупавия, жесток, омразен, но в същото време безкрайно амбициозен и подъл човек, който, бидейки единствено такъв може да успее, превръщайки своите слабости в забавление за гражданството. Препоръчвани и назначавани бяха само хора със зависимости. За да могат да бъдат лесно манипулирани и при неподчинение отстранявани. Дойде време обаче в обществото да няма резерви, които да захранват политическата класа, превърнала се в партокрация и независимо от внушенията, които се отправят идва моментът, в който хора като нас (академично подготвени с практика зад гърба си в икономическата област) са единственото решение за страната.

6. Как виждате развитието на България през следващия мандат – в икономически и политически аспект?
Ако тези същите, които я потопиха в мизерия, не бъдат в затвора или не се оттеглят с достойнство, а отново посягат към управлението или това да бъдат назначена опозиция, виждам България поставена под световна финансова и икономическа карантина. Доверието към нашите разумни действия и свободите в страната са по-ниски отколкото в много от африканските страни. Така че няма как без много драстична промяна в политическото статукво да се изправим в икономически и социален аспект.

7. България е член на ЕС, но въпреки това се сблъсква с доста проблеми от международен характер. Според вас как бихме могли да преодолеем скептичното отношение към нас на ЕС?
Като избираме хора, с които да се гордеем, а не хора от които да се срамуваме.

8. За или против във влизането в Еврозоната и въвеждането на еврото и защо?
Ние сме в борд и това в никакъв случай не дава възможностите, които би имала една истинска национална валута. Ние на практика сме изпълнили почти всички ангажименти, които бихме имали като член на Еврозоната без да сме ползвали плюсовете от към принадлежността си към нея. Последното правителство, както и проблемите в общността, дотолкова ни отдалечиха от тази цел, че смятам този въпрос за неактуален.

9. За или против по-големи възможности за участие на гражданите непосредствено в политическия процес и защо? Какво е отношението ви към референдумите?
Това е един от основните европейски акценти. Ние от Коалиция „ГОРДА България” сме задължително за контрол отдолу, а не отгоре, което означава във всички регулаторни и контролни органи да има граждански квоти не по-малко от 30 %. Това е залегнало в нашата програма, както и много други въпроси, свързани с участието на гражданското общество в контрола и управлението на държавата. Относно референдумите, не само ги поддържаме, но и сме един от главните участници в тях, тъй като именно ние инициирахме референдума за природните богатства на нашата страна, както и сме се ангажирали да бъдем една от 7-те страни, вносители на европейския референдум относно водните богатства. Но най-важното – ние сме за най-висшата форма на демокрация – пряката демокрация, което всъщност са референдумите. И смятам, че както Швейцария, така и България трябва да правят своя избор за важни неща, касаещи държавата, но избор, който да е направен след пълна информираност за и против, а не както в последния референдум в България, чиято цел беше да освежи завехналия имидж на двата политически мастодонта и караше хората да реагират като футболни агитки и да защитават „своите” не заради аргументите им, а защото са си „нашите”.

10. Освен законодателната власт, която е обект на много критики, хората изпитват недоверие и към съдебната. Необходима ли е реформа и каква?
Реформата е задължителна. И това не е само мое мнение, това е и препоръката на Европейската комисия. Ние сме за пряк избор на висши магистрати, защото в момента това са депутатите в съдебната власт. Но най-важното нещо може да бъде казано с 4 думи: съдебната система трябва да бъде независима, тоест да няма политически назначения и квоти; бърза; обективна и справедлива! Или всичко друго, но не и такава, каквато е в момента.

11. Какво е отношението ви към религията и как духовните ценности влияят на политическите ви възгледи?
Социалистическата система имаше морален код, свободният пазар – няма. Това място в свободния свят винаги е било отредено на църквата. За жалост църквата не можа да се реформира и да излезе от декоративното състояние, в което бе вкарана по време на социализма. Самият аз много пъти съм имал проблеми с това, защото след `89 година обществото изпадна в аномия (разпад на ценностите). Като един от водещите в топ 30 в бизнеса по това време, самият аз имах сериозни проблеми с много мои служители, които се подадоха на този ценностен разпад, което осакати не само техния живот, но и създаде много проблеми в нашите бизнес начинания. И затова винаги съм се опитвал бизнес организациите, които съм ръководил, да не бъдат само бизнес такива, а и да бъдат със собствена житейска философия. Самият аз активно се включих в опитите да бъде реформирана църквата и тя да заеме полагащото й се място. Но виждате колко много проблеми ми създаде това в нашата собствена страна. Това, разбира се, не ме разколеба, но ме огорчи. Относно моята лична вяра, винаги съм смятал, че истинския разговор за това мога да го запазя само за най-близките хора. Защото истинската вяра е нещо много интимно за мен, по-интимно и от секса. Нещо, за което бих се открил само пред хора, на които имам пълно доверие, а и които имат нужните познания.

*Съдържанието на материала е платено.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС