Днес е първото заседание на парламента след зимната ваканция на депутатите. Очаква се да бъде гласуван поредният вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, също така и оставката на Нено Димов.

Коалицията е стабилна, категорична е народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева. Тя допълни, че парламентарната група на управляващата партия ще подкрепи номинацията на ВМРО Емил Димитров – Ревизоро да заеме поста на министър на околната среда и водите.

„Задачата му е тежка, в един критичен момент той поема министерство, което е важно, предвид политиките, които провежда – свързани с околната среда, реки, въздух, отпадъци. Неговата основна задача ще бъде да реши кризата в Перник и провеждането на строг контрол върху дейностите, касаещи дейностите на министерството“, коментира Василева.

Александър Сиди от Обединени патриоти заяви, че Нено Димов не трябва да е единствената „изкупителна жертва“. По думите му ролята на Димов в кризата с водата в Перник е била само да подписва графика, който са му предложили от ВиК.

„Грешките трябва да бъдат намерени, защото смяната на министъра няма да напълни язовира. Тези, които години наред са допускали огромни загуби на вода в Перник трябва да им бъде потърсена отговорност“, коментира депутатът и заяви, че казусът не е породил напрежение в коалиционните партньори.

Междувременно Атанас Костадинов от БСП заяви, че оставката на Димов не решава проблемите, по които левицата иска вот на недоверие. 

„Това е осмата или деветата оставка на министър, тя не може да прекрои сгрешената политическа рамка в управлението на такъв важен сектор. Справедливост трябва да има, но ние сме изключително притеснени от драматургията, с която беше посочен един човек за отговорен за цялата ситуация. Отговорността е резултат от 10-годишно погрешно управление на този сектор“, каза народният представител от левицата.