Днес депутатите гласуват дали Емил Димитров да заеме овакантения пост на министъра на околната среда и водите. Това се случва на първото заседание на Народното събрание за тази година.

Номинацията му беше предложена вчера след Коалиционен съвет. Така се запазва правото на Обединените патриоти да имат своя квота за това министерско място в управлението.

До рокадата се стигна след ареста и последвалата оставка на Нено Димов заради водната криза в Перник. Димитров вече коментира номинацията си и каза, че поема поста, за да няма напрежение в коалицията.

„Просто казвам, че ако искаме да има напрежение между малкия и големия коалиционен партньор – можем да го създаваме. Аз лично не съм да го създаваме. Имам програма до 2070 г. за първото полугодие, за второто събирам предложения от вас. Аз още не съм избран, вие вече ме питате какво мисля. Искам мандатът да се изкара докрай. Очевидно ще се плати много висока цена. Очевидно са решили, че аз трябва да я платя. Не изгарям от желание, но ако някоя работа трябва да се свърши - аз ще я свърша“, коментира номинацията си Димитров.

Депутатът обясни, че ако бъде избран – първата му работа ще бъде да се заеме с водната криза в Перник. 

„Трябва да се запозная със ситуацията, да видя – източен ли е язовирът – не е ли? Тече ли 60% в града – не тече ли? Това от вчера ли е или от 100 години? Ако не даваме вода на бизнеса – означава ли, че българският бизнес трябва да си отиде в чужбина. Защото ако даваме вода – отиваш в затвора. Ако не даваме вода – хората остават без работа“, допълни номинираният за еко министър.

Димитров посочи, че ще се направят проверки за състоянието на всички язовири в страната. Той каза още, че заради разследванията на прокуратурата две министерства нямат смелост да подписват документи. 

От ВМРО обявиха, че основната задача на Димитров ще бъде да се заеме с проверката на цялата ВиК система – не само в Перник, но и в други градове.