Ако искате предсрочни избори, правете ги. Ако искаме да има напрежение между малкия и големия коалиционен партньор, можем да го създаваме. Аз лично не съм да се създава напрежение.

Това каза преди началото на Коалиционния съвет в Министерския Съвет номинираният за екоминистър Емил Димитров – Ревизоро.

Промяната идва след ареста и оставката на Нено Димов, който беше начело на министерството от квотата на ВМРО.

Затова и неговият наследник Емил Димитров – Ревизоро беше посочен след разговори между Патриотите и ГЕРБ.

„На негово място ние сме предложили друга кандидатура – Емил Димитров. Основната му задача ще бъде да се заеме с проверки на цялата система не само в Перник, но и в други градове“, каза след Коалиционния съвет лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

На срещата с партньорите от ГЕРБ Патриотите са казали какво мислят за обвиненията към Димов.

 „Ние не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва на всички грешки години назад. Нено Димов утвърждава графиците, които му се дават ВиК, които не са подчинение на министерство на екологията“, посочи Каракачанов.

Валери Симеонов отказа да коментира номинацията на Емил Димитров. Двамата имаха разминавания по няколко законопроекта. Нямаше отговор и на въпроса какво се случва в коалицията след оставката на Димов.

„След този изключително неприятен коалиционен съвет, който мина, не мога да отговаря категорично“, каза Симеонов.

Първият коментар на Емил Димитров дойде часове по-късно в парламента. Той обяви, че изборът му е условието правителството да довърши мандата си.

„Очевидно ще се плати много висока цена. Очевидно са решили, че аз трябва да я платя. Не изгарям от желание но ако някоя работа трябва да се свърши ще я свърша. С една карта от 1000 лева в джоба ще отида в министерството, за да е сигурно, че като ме задържат утре няма да има какво да вземат поне на децата“, коментира Димитров.

Предложението за персонални промени в правителството вече е внесено в парламента.

Кой е Емил Димитров?

  • Роден в Перник през 1962 г.
  • Икономист, преподавател и юрист.
  • Втори мандат депутат.
  • Придобива популярност като финансов ревизор преди повече от 20 години. Оттам идва и широкоразпространеният му прякор „Ревизоро“.
  • През 2001 оглавява Агенция „Митници“ по време на правителството на Симеон Сакскобургготски само за 6 месеца. Тогава си постави задачата да пребори контрабандата в екип с Бойко Борисов.
  • През 2018 г. и 2019 г. вече като депутат насочи доста негативи срещу себе си заради Закона за горивата. Законопроектът изкара на протести дребния бизнес. Малките бензиностанции го обвиниха в лобизъм, тъй като проектът предвиждаше сериозни банкови гаранции – еднакви и за големите в петролния бранш, и за дребните.
  • Емил Димитров беше и депутатът, който обяви, че е убедил бившия главен прокурор Сотир Цацаров да оглави антикорупционната комисия.