Още градове се заканват да забранят бурките на публични места. След като Пазарджик и Стара Загора вече наложиха вето, сега Шумен обмисля идеята.

Общински съветници от Пловдив пък предлагат промяна в наредбата за обществения ред, така че всеки с дрехи и аксесоари, които закриват лицето му, да бъде глобяван.

Според пловдивския кмет, в такъв вид забраната ще удари най- вече приказните герои по главната улица.

Първите пострадали от новата наредба за забрана на бурките в Пловдив ще бъдат Мики Маус и Миньоните, каза кметът на града Иван Тотев.

След Пазарджик и Стара Загора, общински съветници от Пловдив искат да бъде въведена забраната за носене на бурки на обществени места.

Според кмета Иван Тотев забраната на бурките в град, където няма бурки, ще удари туристите от богатите арабски страни и приказните герои, които забавляват децата по Главната улица:

„Ако текстът на предложението е текстът, приет в Пазарджик, означава, че първите пострадали от новата наредба ще бъдат...ще бъде Мики Маус...закрити лица, неидентифицирани хора. Миньоните са вторите". Това каза кметът на Пловдив Иван Тотев по повод предложението за забрана на бурките в града.

„Вие ме питате дали съм виждал бурки - не съм виждал бурки. Пък арести за бурки не съм чул да има”, коментира Николай Чунчуков, кмет на район „Източен"-Пловдив.

„Това е превантивна мярка, с която се опитваме да спрем преди да са нахлули по централните улици на града", каза Александър Сиди, общински съветник от Патриотичен фронт, Пловдив.