„Мародери“ гонят политически цели, като публично критикуват затегнатите мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, а Господ ни дава знак, че у нас нещата ще се случат добре и затова е правилно решението да не затваряме църквите за Великден. Такъв е прочитът на събитията от последните седмици според главния прокурор Иван Гешев. В пространно интервю за сайта „Епицентър“ обвинител №1 коментира пандемията, икономическите последици от нея, политическия живот у нас и работата на подчинената му прокуратура.

„,Аз възприемам себе си, за добро или за лошо, като инструмент в ръцете на Господ. (…) Единственият, който въздава правосъдие, е Господ. Аз не въздавам правосъдие. Аз съм инструмент, с който Той прави нещата, които смята за правилни“, заявява главният прокурор.

Вярата и упованието в Бога са своеобразен лайтмотив на цялото интервю, като връзка с трансцендентното бива открита при обсъждането на най-разнообразни теми.

Знак от Господ

„Това, че не затворихме храмовете, е знак от Господ, че нещата у нас ще се случат добре. Защото, за разлика от много църкви, които твърдят, че са ортодоксални православни християни, ние сме единствените, които не затворихме храмовете. А да затвориш храм, е все едно да затвориш болница“, казва Гешев и допълва, че решението „не мисля, че е нещо лошо и че поставя опасност за здравето на българските граждани“.

Обвинител №1 не крие мнението си за някои от обявилите се против струпването на хора по празниците: „Иначе е нормално, кръгът, който наричам анархо-либерален да не харесва и да атакува Църквата, те не харесват нищо българско и национално“.

„Има две групи от хора, които се противопоставят на мерките за защита на здравето на българските граждани. Едната са традиционните мрънкала - те си мрънкат за всичко и са част от нашето ежедневие. На тях не им обръщам внимание. Но има и една по-сериозна група, за която в други времена е по-правилно да се използва термина „мародери“. Това са хора, които оказват доста сериозна политическа, медийна и всякаква друга съпротива към въвеждане на каквито и да било мерки“, заявява Иван Гешев.

Публикацията в оригинал

Според него става дума за хора, които искат „да спечелят следващите избори, да реализират печалби на гърба на тази криза, печалби дори в репутационен аспект, не само финансов“.

Ще издържи ли икономиката на ограниченията? „Ние от глад за два месеца няма да умрем. Историята е показала, че сме губели войни, губели сме български животи, минали сме през болести, глад, в къщите са оставали само жените, но българската нация е оцелявала“, категоричен е главният прокурор.

Според него пандемията е „като знак за нас, хората и в частност българите – да преосмислим това, което сме правили в тези години, да преосмислим поведението си, да преосмислим приоритетите си, да се обърнем към себе си, да станем по-добри“.

Един не чак толкова праволинеен главен прокурор

Гешев коментира и действията на държавното обвинение под негово ръководство – с питането до КС за евентуално разследване на президента, досъдебното производство срещу Нено Димов, арестът на Владимир Каролев. Все случаи, предизвикали вниманието на обществото, но и полярни реакции по адрес на прокуратурата и нейното ръководство.

„Изглеждам много праволинеен, не е точно така. Аз чета и се вслушвам във всякакви становища, включително и най-обидните по мой адрес“, заявява той.

Обвинител №1 разказва и как се амбицирал да стане главен прокурор заради „избълвани“ по негов адрес статии от „анархо-либералната общност“: „Ако отстъпиш, означава, че си позволил на някого, който не е прав, да победи. Да позволиш да възтържествува нещо, което е лошо“.

„Аз съм много спокоен, нямам никакви притеснения. В крайна сметка, когато си вярващ, знаеш, че над теб има някой, който ще те съди. Това ти дава ориентир в поведението. Един от проблемите на нашето общество е, че загубихме страх от Бога. А аз вярвам в Бога“ – с тези думи приключва интервюто.