С отклоняваните пари за магистрала "Хемус" е бил построен хотел, обяви в парламента служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

bTV потърси новите обвиняеми по разследването. Сред тях са крупна бизнесдама от пътния бранш, двама собственици на фирмите - изпълнители на Лот 5 от магистрала "Хемус", и мъж с 5 присъди за данъчни престъпления в миналото.

„Това не са анонимни лица. Имената им са известни, свързани са с интересни дружества. С кого са свързани – вие знаете много добре през годините. Проследете кои са дружествата, кога са създадени и как са финансирани“, добави министърът.

Засега обаче нито министър Демерджиев, нито прокуратурата назовават кой е споменатият хотел, нито имената на новите 8 обвиняеми.

Според източници на bTV сред тях са двама от собствениците на "Водно Строителство -Благоевград" и "Грома Холд" - фирмите получили авансовото плащане за строежа на магистрала. От двете компании засега отказват интервю за bTV.

Двамата бизнесмени са обвинени в подбудителство, заедно с шефката на няколко крупни фирми от пътния бранш Маргарита Попиванова. Потърсена от екипа ни, тя също отказа коментар.

Като помагач заедно с футболния съдия Борислав Колев е обвинен осъжданият за данъчни престъпления Георги Георгиев от Лом, а като извършители - двама шефове от така-наречената буферна фирма в схемата. Хората от фирмите - бушони, теглили парите, засега са свидетели по делото.

Отношенията на МВР с прокуратурата

„МВР подобрява дейността си и това най-вероятно тревожи г-н Гешев. Главните прокурори през последните години чрез различни законодателни изменения са се постарали да разцепят силата на МВР и ГДБОП. Уверявам ви, че МВР се съживява и изпълнява функциите си“.

„Прокуратурата не работи по начина, по който декларира главният прокурор. Да се прекратяват по този начин досъдебни производства и да се сключват споразумение за шофиране след алкохол или наркотици не е превенция. Главният прокурор трябва да вземе мерки това да не продължава“, добави министърът на вътрешните работи.

Стремежът ни е кръвните тестове да започнат да излизат в рамките на няколко дни, подчерта Демерджиев.