Разследването на престъпленията при строителството на магистрала "Хемус" приключи. Обвиняемите са девет. В средата на декември материалите ще бъдат предявени и делото влиза в съда.

Прокуратурата не е изнасяла данни, че е стигнала до високите етажи на властта. Стигнала е до определени фирми, свързани със строителството на автомагистралата. Част от разследваните лица са обвинени за пране пари.

Справките показват, че това е една схема, позната поне от пет години, а между обвиняемите има и осъждани за данъчни измами.

Преди година от МВР разказаха, че схемата за източване започва по следния начин: държавната фирма "Автомагистрали ЕАД" възлага изпълнението на лот 5 на АМ "Хемус" на фирма "Водно Строителство - Благоевград". И ѝплаща в аванс 83 милиона лева.

Според разследващите 53 милиона от тях са преведени на фирма, която наричат "буферна".
От нея част от милионите отишли по сметките на кухи фирми, регистрирани на малоимотни граждани. Така парите са изтеглени и дадени на футболния съдия Борислав Колев - първият обвинен по случая. Днес, освен него, са привлечени още 8 лица, между които шефове в компанията изпълнител на лот 5 и буферната фирма. Извикан от ГДБОП, Колев днес не коментира, адвокатът му беше лаконичен.

„Разследващите органи са стигнали до нови факти и данни, които не са били известни и са ги добавили в постановлението за привличане“, заяви адвокатът на Борислав Колев.

Камен Иванов е свидетел по разследването. Пред bTV той признава, че е регистрирал една от т.нар. "кухи фирми" в схемата - "Виндор Монтана" - на името на съпругата си Нина. Камен твърди, че едва месеци по-късно разбира, че по сметката на същата фирма са постъпили и изтеглени милиони левове. Парите, според обвинението, са отишли у Борислав Колев - Боби, както Камен го нарича.

"Боби ми предложи да ми прехвърлят фирмата и да работим в Мездра – Ботевградска магистрала, жена ми да стане управител на тази фирма. Подписахме пълномощно на един човек, който не го познаваме. В Монтана стана срещата, това е приятел на Боби, с който е работил преди това, Краси мисля че беше. От ГДБОП научавам, че става въпрос за много пари, които са минали през фирмата, а фирмата всъщност е на жена ми на името, която въобще не знае за какво става въпрос. Тя само се е подписвала“, разказа той.

Според разследващите пълномощникът на Нина и Камен, Красимир Митриков от село Златия е изтеглил над 10 милиона лева от фирмата им, а след това е починал. Пред bTV майка му обясни, че смъртта му се дължи на заболяване на белите дробове. По думите ѝ той не е казвал за милионите, нито е разполагал с пари. По същия път към Борислав Колев са пристигнали милиони левове от още няколко кухи фирми. Предмет на делото остава въпросът къде са отишли те след него.

Първи данни за разследването по АМ „Хемус“ изнесе Бойко Рашков по времето, когато беше министър на вътрешните работи.

„Прокуратурата не откъм низовите ѝ звена, а откъм нейния връх е тясно свързана с бившите управляващи от ГЕРБ. И не очаквам прокуратурата да заеме друга позиция, защото явно имат указания отгоре да се интерпретира точно така случая, че няма високи етажи. Извините, но  имам материали от граждани, собственоръчно написани къде са отивали тези пари“, каза Рашков.

Главният прокурор засега не е коментирал твърденията на бившия министър.
От ГЕРБ казаха, че "твърденията и внушенията на Бойко Рашков не почиват на никакви доказателства и не заслужават коментар".

Екипът ни се свърза с фирмата изпълнител на лот 5 от магистрата. Засега оттам отказаха коментар.