Възстановени са строителните дейности по автомагистрала "Хемус". Въпреки това ще има забавяния и промяна на крайните срокове. Това стана ясно след проверка на министъра на регионалното развитие на място.

Причината е, че по време на едногодишното спиране на строителството се е наложило да се направи промяна в строителния план. Нов обаче все още няма.

Изкопи и тежка строителна техника. Макар строеж отново да има, тепърва ще се правят промени в проекта.
 
„В няколко от мостовите съоръжения се е стигнало до извода, че трябва да бъде променен проектът, за да съвпада със съществуващия терен.  Към днешна дата, когато ние разплащаме - се оказва, че тези изменения не са готови“, заяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков.
 
Представители на фирмата строител отказаха коментар. А след проверката, на която присъстваха и Агенция пътна инфраструктура, и „Автомагистрали“, стана ясно, че най-много проблеми има по Лот 2 - участъкът между Дерманци и Каленик. Кога ще бъде готова магистралата от София до Плевен не се знае.

„Всичко зависи от изключително изостаналия Лот 2. Ако той не е построен - няма как Лот 3 да се използва. Все още не е критична ситуацията, но е на ръба да е критична“, обясни Шишков.
 
До месец се очаква да бъде готов 16-километровият участък между Буховци и Белокопитово.
 
След няколко отлагания и година и половина по-късно вече е пуснато движението и по тунел "Ечемишка.".   
 
Ремонтът трябваше да приключи - през август 2021 г.
 
Премахнати са разрушените части от вторичната облицовка. Възстановена е конструкцията на съоръжението и е монтирана нова хидроизолационна система. Подменени са и асфалтовата настилка и осветлението.