"Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава. Не съжалявам за нищо, което съм направил", заяви пред журналисти вече бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов. Той каза още, че не се срамува от нищо и затова не се крие. Не е и обиден за това, че е махнат, а "го боли" от начина, по който това е направено.

Иванов уточни, че не е отстранен, а са прекратени правомощията му като главен секретар и вече не е служител на МВР. Според него най-вероятно става въпрос "за поръчка", дадена от някого.

„През цялото време моите действия са били в името на върховенството на закона за опазване живота и здравето на българските граждани и обществения ред. Не се срамувам от нищо и заради това заставам пред вас, не се крия. Не съм излязъл в болничен или отпуск. Мъж на честта съм и такива неща не са ми присъщи“, каза Иванов.

Бившият главен секретар на МВР попита защо никой досега не му е поискал оставката и заяви, че е щял да я подаде, ако това е било направено.

„Не съм се хванал за този стол като удавник за сламка. Министър Рашков да беше дошъл да каже – г-н Иванов, имаме различия, не сме доволни от твоята работа. По собствено желание щях да я подам, но те не ми я поискаха. Защо никой не ме извика?“, попита Ивайло Иванов.

Той обясни още, че никой не го е потърсил, за да бъде информиран, че ще бъде отстранен, а е научил това от медиите. Потърсен е, когато се е запознал с указа на президента. 

„Никой до този момент не ме е търсел, не ме е питал какво направи, защо го направи, дай обяснение", допълни той.

Относно мотивите, заради които е махнат от длъжността, Иванов обясни, че първоначално му е отказвано да разбере какви са те. След това се е запознал с тях, но те са станали публично достояние така или иначе. А имено – заради полицейското насилие по време на протестите миналото лято.

„МВР и българските полицаи не пазят дадена партия или политическо движение, а пазят институции. За мен тогава бяха едни перфектно организирани операции. Аз поех цялата отговорност“, заяви той.

Във връзка със записите на побой над граждани зад колоните на Министерския съвет Иванов заяви, че има извършена дисциплинарна проверка и наказани служители, но не пожела да даде повече подробности.

По думите му няма ръководител, който да каже на своите подчинени „бийте“. Самият той като редови служител на МВР не е получавал подобни указания.  

„Ако някой издаде такова разпореждане, той няма място в редиците на МВР“, категоричен бе Иванов.

На въпрос дали би се върнал в МВР той отговори, че след като е напуснал поста главен секретар, няма как да се върне като служител там. Ивайло Иванов каза още, че ще се опита да си намери друго поприще и призна, че дори си е мислел да емигрира.

„Не се плаша от нови предизвикателства и нова работа. Отново ще кажа – тръгвам си с високо вдигната глава и съм горд от това, което съм постигнал“, каза Ивайло Иванов.

Засега Иванов не е решил дали ще обжалва освобождаването си от длъжност.

Не е ясно дали ще има още уволнения по висшите етажи на силовото министерство. До момента няма назначен нов главен секретар, длъжността ще изпълнява досегашният заместник Стоян Темелакиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!