Отстраняването на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов противоречи на Закона за МВР. Това написа в профила си във „Фейсбук“ бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

Иванов беше освободен от поста с указ на президента Румен Радев по предложение на Министерския съвет в петък, 14 май. През уикенда правителствената пресслужба обяви и мотивите за отстраняването на Ивайло Иванов. Един от тях е полицейското насилия по време на протестите през лятото на 2020 г.

„В решението си за отстраняването на главен комисар Ивайло Иванов служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството", коментира Терзийски.

"И служебният министър, и служебният премиер, и президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени. Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда“, написа бившият вътрешен министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!