Има такъв народ“ (ИТН) започва консултации с други парламентарни групи и с независимите депутати за редовен кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание (НС).

Президентът Румен Радев избра да връчи третия проучвателен мандат за редовно правителство на партията на Слави Трифонов.

От ИТН заявиха, че до края на седмицата ще имаме отговор на въпроса дали е възможно правителство в рамките на този парламент, или отиваме на поредните предсрочни избори.

От днес партията започва публични срещи пред медиите с всички в парламента по групи.

„Ако постигнем съгласие на тези разговори, след това вече ще се говори за състав на кабинет“, обяви вчера председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

 

Ясна е вече позицията на част от политическите формации. Със сигурност срещите ще бойкотират „Възраждане“ и депутатите от ДПС около Делян Пеевски.

ГЕРБ и ПП-ДБ вчера запазиха мълчание, но позицията на ГЕРБ е, че в този парламент възможен беше кабинет само с първия мандат. ПП-ДБ пък обявиха, че ще решават днес на заседание на парламентарната си група.

От разпадналата се група на партия „Величие“ хората около Николай Марков твърдо отиват на преговори. Хората около Ивелин Михайлов казаха, че е вероятно да отидат, за да запознаят ИТН със своята позиция.

Разговорите започват с независимите депутати, които вече са 39, колкото е втората по големина парламентарна група (на ПП-ДБ).

От 11 ч. е срещата с депутатите от „Величие“ около Ивелин Михайлов, а от 13:30 ч. – с крилото около Николай Марков, както и с изключения от групата на БСП Калоян Методиев.

От 16 ч. са разговорите с изключените и напусналите депутати парламентарната група на ДПС – 25 души.