Има такъв народ“ (ИТН) върна третия мандат за съставяне на редовен кабинет неизпънен на президента Румен Радев.

Това беше последната възможност за редовен кабинет в този парламент. При това положение отново отиваме на предсрочни парламентарни избори.

През изминалата седмица партията на Слави Трифонов проведе срещи с почти всички политически формации в Народното събрание и с независимите депутати.

„Искам да ви благодаря за усилията да оползотворите успешно третия мандат в една много сложна политическа обстановка Спиралата от избори без резултат продължава да се завихря и това вече не само предизвиква раздразнение, но и отключва редица деструктивни процеси – блокаж на редица институции, отчуждение на гражданите от демократичния механизъм на изборите, дори и съмнение в парламентаризма като ефективна форма на функциониране на държавата“, коментира държавният глава, преди да вземе папката.

 

Радев призова политическите сили за съдържателен дебат и честна игра в предстоящите седмици до следващите парламентарни избори.

„Благодарим за доверието, че връчихте мандата на нас. Излишно е да ви казвам какво се случи, защото беше публично. Ако има някакъв позитивизъм в това, което се случи е, че ние разговаряхме с всички политически партии без една. Това не се случи нито с първия, нито с втория мандат“, каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Йорданов обяви, че ИТН е установила, че няма особени различия с другите партии и биха могли да вървят заедно.

„Този 50-ти парламент беше много динамичен и постави много въпроси пред българския избирател“, каза след срещата при президента Йорданов.

„Предстои ми отново да назначавам служебно правителство. Списъкът с възможните министър-председатели, придобил известност като т. нар. „домова книга“, става още по-къс и частично се обнови с г-жа Рая Назарян като председател на Народното събрание. Тя е и единственият кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство и ще я поканя още днес, за да проведем този разговор“, обяви президентът.

„Аз амбиции да ставам служебен премиер нямам и ако бъда поканена от президента Радев за заемането на този пост, аз ще откажа“, заяви преди дни Назарян в кулоарите на парламента.