От „Има такъв народ“ внесоха предложение за изменение на Закона за политическите сили, свързан със субсидията на партиите. Филип Станев представи пред депутатите мотивите за това предложение.

По думите му намаляването на партийната субсидия от 8 лева на 1 лев ще спести на българските граждани 21 026 691 лв.

„Предложението цели да зачете волята на българските граждани, изразена на националния референдум, проведен на 6 ноември 2016 г. На него 2 516 957 души отговориха с „да“ на третия въпрос: „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас?“.

По думите на Станев това ще отговори на очакванията на българските граждани за икономия на така важните бюджетни средства.

„Направеното предложение е първа стъпка към привеждане в изпълнение на волята на българските граждани, изразили подкрепа за предложението на референдума с огромно мнозинство“, каза Станев.

„Говори се за принципност и се пренебрегва волята на 2,5 милиона български граждани. Политическите партии правят всякакви мишморцове, за да не изпълнят тяхната воля. Партия „Има такъв народ“ има 10 лв. членски внос, някои от вас имат 2 лв. на година и се издържат от парите на хората. Субсидията  е проблем на партиите. Хората казаха колко биха давали за издръжка на партиите и това е 1 лев на глас, всичко останало е алчност“, каза от своя страна Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„Този популизъм няма да мине. Предложих почти на шега, но не толкова на шега, въобще, за да влезете в парламента да пращате. А колкото до народолюбието, вашият лидер доста забогатя напоследък, докато се подиграваше с хората. Аз ви моля да подарявате по едно ферари на българския народ. Няма да е лошо, замогнахте се. Вие не можахте с шоуто да се харесате, искате с пари да се харесате“, коментира Вежди Рашидов.

Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ контрира, че всъщност става въпрос за доверие и призова депутатите, ако искат да спечелят доверието на хората, да гласуват за 1 лев субсидия.

Росица Кирова от ГЕРБ заяви, че ще подкрепят това предложение, но не, за да бъдат популисти, а защото "такава е волята на гражданите, изразена на референдума". Според Кирова обаче преди това трябват законодателни промени и начин, по който прозрачно да бъдат финансирани партиите, когато тази субсидия стане 1 лев.

Румен Христов от своя страна обяви, че СДС няма да подкрепи предложението за 1 лев субсидия.

"Издържането на формация без субсидия е нещо много трудно. СДС има малко повече от 8500 членове, нашият членски внос е 1 лев на месец или 12 лв. на година. Средства, които не стигат почти за нищо. Още повече, че непарламентарно представените партии нямат право на помощ по отношение на офиси", заяви още Христов.

Според Явор Божанков от БСП този законодателен подход е във вреда на демократичния процес и политическия плурализъм.

Йордан Цонев припомни позицията на ДПС, която по думите му е „изключително последователна, много ясно аргументирана и много точна“.

„Ние не смятаме, че с 1 лев наистина финансираме каквито и да било разходи на политическите партии. Правили сме сметка на разходите и то по пера. Ние мислим, че този размер от 1 лев просто мимикрия на публично финансиране. Той не покрива никакви разходи и е абсолютно излишен“, каза Цонев.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ заяви, че ще подкрепят намаляването на партийната субсидия, защото така е поискал българският народ.

"Икономиите, до които ще доведе намаляването на субсидията, никак не са малки – 21 млн. на годишна база. Това са парите за пълноценно функциониране на закона за лична помощ за хората с увреждания. Това ще е и знак за солидарност на партиите към българските граждани", добави Манолова.

"Когато дойдат спонсорите, те не ви дават безплатен обяд, те ви дават, за да им дадете утре обществени поръчки, място в администрацията и министерския съвет. Заради това трябва да има разумно държавно финансиране", заяви и Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".