Когато създава организация от революционни комитети Васил Левски следва масонските принципи - това показват най-новите сравнителни изследвания върху дейността на Апостола.

Снимка: btvnovinite.bg


Според изследователите, почти дословно се повтарят текстовете в Наредата на работниците за Освобождение на българския народ и конституцията на най-старата ложа в Европа - Великият Изток на Франция.

„До 9-та точка, с малки изменения в словореда, по смисъл не се сменя съдържанието, чувства се, че има някаква взаимовръзка“, каза историкът Иван Лалев.

Наредата е най-важният документ на Вътрешната тайна организация, написана от сподвижника на Левски Ангел Кънчев, действащ масон, посветен от чехи в братството.

Снимка: btvnovinite.bg


„Тези шифровки, преиначените имена, всеки революционен комитет е имал отделен псевдоним, отделните членове също не са представяли по имена, по номера или по псевдоним, които са им давали“, допълни Лалев.

Няма доказателства, че Левски  е бил свободен зидар, но той наследява и развива идеи и структури от български масони.

„Никъде не съм писал, че Левски е масон, но структурата, която създава, ми напомня много на родеене с тази на Великата ложа, а също така и на програмните документи на Тайния български централен комитет на д-р Иван Касабов, който е създаден 66-та година във Влашко“, уточни историкът.

Снимка: btvnovinite.bg


Изследователите твърдят, че Апостолът се повлиява и от промасонското общество на Карбонарите и от Джузепе Мацини.