Лидерите на ЕС и Западните Балкани седнаха на една маса, за да решат какво ще бъде бъдещето на страните от региона – срещата на върха ЕС – Западните Балкани в София приключи.

След нея всички си тръгват с едно наум, коментира премиерът Бойко Борисов.

На старта лидерите на Германия, Франция и Великобритания направиха символична разходка по Моста на влюбените и бяха посрещнати лично от премиер Борисов.

Снимка: Reuters

Европейските лидери демонстрираха единство и подкрепиха запазването на споразумението за иранската ядрена програма, докато и Иран го спазва. Те заявиха и готовността си да защитят европейските компании с бизнес в Иран при санкции.

Европейските институции бяха категорични, че са склонни на преговори със САЩ, ако  „спре непредсказуемата и капризна американска политика”.

„Според мен истинския геополитически проблем е не когато имаш непредсказуем политически опонент или враг, а имаш непредсказуем най- добър приятел. Това е същността на проблемите ни с нашите приятели отвъд Океана. Непредсказуемостта е последното, от което имаме нужда, когато сме с приятели или в семейството”, категоричен беше председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Френският президент Еманюел Макрон също обърна специално внимание на двата чувствителни за Европа въпроса – именно отношенията с Иран и намеренията на Доналд Тръмп да наложи търговски мита.

„Тези два въпроса са тест за суверенитета на Европа. По  отношение на търговията със САЩ, никаква сериозна дискусия не може да бъде водена, докато ЕС не бъде изваден завинаги от тези ограничителни митнически мерки”, коментира Макрон.  

Няма да преговаряме с Дамоклев меч, който виси над главите ни. Това е въпрос на достойнство и търпение”, заяви  председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Предстои да се види американската реакция на европейската позиция.

Снимка: EPA

Имената на Александър Вучич, Хашим Тачи, Зоран Заев и Алексис Ципрас се чуваха най-често и най-силно в НДК, защото сближаването между Сърбия и Косово от една страна, и Македония и Гърция от друга, беше за отбелязване.

Премиерите на Македония и Гърция дори стигнаха до един вариант за името, а президентите на Сърбия и Косово за първи път си стиснаха ръцете,  след като дълго време отказваха да го направят.

Гръцкият и македонският премиер са имали множество двустранни официални и неофициални срещи през последните 48 часа. В резултат името вече е определено, но никой от двамата не го обяви, защото и в Македония, и в Гърция трябва да се съгласуват детайлите с опозицията и общественото мнение. 

„Има една опция за името, която може да е приемлива за двете страни. Само че аз съм Зоран и моят партньор е Алексис. И ние сме само хора. Трябва да внимаваме как това ще бъде прието в нашите страни”, беше коментарът на Заев.

„Срещахме се няколко пъти снощи със Заев и постигнахме напредък, но все още има дистанция между нас, ще се срещнем в началото на юни отново. Нашата цел е да постигнем решение в края на юни”, каза Ципрас.

Когато полагаха подписи под декларацията на форума президентите на Сърбия и Косово – Вучич и Тачи, се ръкуваха, а преди това позираха за снимка заедно с Бойко Борисов и Ангела Меркел. 

 „Тук сме да вършим работа, а не да говорим красиви приказки. Надявам се, че в скоро време Сърбия ще има достатъчно сили, за да стигне до компромисно решение. Разбира се стига и другата страна да го иска и стига да е приемливо за нашите граждани в Косово и Метохия”, посочи Вучич.

Снимка: Национален център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС

Срещата в София завърши с декларация, която потвърди европейската перспектива на Западните Балкани.

Премиерът Борисов защити тезата си, че страховете от присъединяването на Западните Балкани към ЕС са неоснователни.

Доналд Туск пък отчете постигнатия напредък, но не се ангажира с конкретни дати за шестте държави и призова за последователност и внимание към обещанията.

Вижте още във видеото: