Готови сме на преговори със САЩ, ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки за облагане с мита. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на заключителния брифинг след края на срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

„Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, ние сме готови да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, включително по втечнения природен газ и доброволно сътрудничество между регулаторите между двете страни”, каза Юнкер.

Той обяви още, че ЕК е готова да преговаря със Съединените щати за реформа на Световната търговска организация.

„Накрая при условия, че тези изключения са постоянни, сме готови да обсъдим това по какъв начин най-добре да подобрим достъпа до пазарите на индустриалните продукти, особено автомобилите, включително либерализацията на държавните поръчки“, допълни председателят на ЕК. 

Юнкер коментира и ядреното споразумение с Иран и обяви, че ЕС ще се придържа към този договор, докато иранците спазват поетите ангажименти.

„Решихме да позволим на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. Комисията ще продължи своето сътрудничество с Иран и заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович в близко бъдеще ще посети Иран, за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти”, обяви председателят на Европейската комисия.