Срещата ЕС – Западни Балкани беше успешна. Това обяви на заключителния брифинг след срещата на върха в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

По думите му успехът се дължи на добрата работа и ангажираността на премиера Бойко Борисов и

Благодаря на премиера Борисов и на неговия екип, заяви Туск.

Той подчерта, че ЕС е и ще остане най-надеждния партньор на Западните Балкани.

Туск уточни, че е обсъждано как да се подобрят връзките – „икономически, инфраструктурни, цифрови”, обяви Туск.

„Програмата за свързаност не е алтернатива, нито заместваща програма на разширението. Това е начинът да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин. Не виждам друго бъдеще за Западните Балкани освен европейското. Няма план Б за Западните Балкани, те са интегрална част от Европа”, подчерта председателят на Европейския съвет.

Той уточни, че е постигнато съгласие да се удвоят средствата за „Еразъм+“ и да се намалят таксите за роуминг.

Тъй като мина много време от последната среща със Западните Балкани в Солун преди 15 години, решихме да се срещнем отново след 2 години в Хърватия, обяви още Доналд Туск.

Доналд Туск атакува американския президент Доналд Тръмп, обвинявайки Вашингтон в „капризна увереност“ поради изоставянето на ядрената сделка с Иран и налагането на търговски мита за Европа.

„Наблюдавайки последните решения на Тръмп някой може да се помисли, че с приятели като него нямаме нужда от врагове. Но честно, ЕС трябва да е благодарен. Благодарение на него се отървахме от илюзии“, каза Туск в отговор на репортерски въпроси.