„Толкова страхове, толкова приказки - особено в западните медии… Ако Западните Балкани се олицетворяваха от една страна, това е 96 млрд. евро - за сравнение това е БВП на Словакия. Населението им е по-малко от Румъния - 17,7 млн. души. Това ли плаши ЕС?”, коментира премиерът Бойко Борисов на заключителната пресконференция след срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

„Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС? Или да оставим другите геостратегически играчи да дойдат и да усилят и немалкото към този момент влиянието - през мюсюлманите, през православните християни и пр.”, каза ое премиерът.  

По думите му на срещата в София е имало много добра и честна дискусия.

„За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с големите геостратегически играчи в света, единственото спасение на ЕС е да бъдем единни. Един листа хартия да не може да мине между нас, както Ангела (Меркел – б.ред.) каза”, посочи още Борисов.   

„Съгласен съм с премиера Борисов, че трябва да оценим проблема в правилните пропорции. Европа е достатъчно голяма и силна за да осинови тази идея, този проект на разширяването, с всичките му последствия. Като говорим с цифри, не е голяма работа – (икономиката на Западните Балкани – б,.ред.) е от порядъка на Словакия”, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.  

„Но ако сравним този район с други части на Европа, може да се каже, че като стигнем до проблемите на глава на населението – те ще са доста повече, отколкото в Германия и Франция заедно. Затова трябва да сме внимателни и с обещанията си”, подчерта той.

„Исторически, географски този район е част от Европа. Ние днес не се правехме, че всичко е ясно, В Европа има скептицизъм за разширяването, по различни причини... Но това е политически феномен, тенденцията е абсолютно ясна, всички 28 ръководители бяха насяно, че говорим за европейската перспектива на района", посочи още Туск.