Искри в управляваща коалиция заради АЕЦ "Белене". От БСП настояха да се спазва коалиционното споразумение и да не се изключва довършването на ядрената централа.

От "Продължаваме промяната" увериха, че не отстъпват от коалиционните принципи. Такава позиция дойде и от Министерския съвет - правителството ще продължи с развитието на ядрената енергетика и след анализ ще се прецени кой проект е най-правилно да бъде доразвит.

Повод за напрежението станаха изказвания на премиера Кирил Петков относно ядрената централа, последното от което в специално интервю пред bTV. По думите му България може и да се откаже от строителството на АЕЦ "Белене". 

"Ние просто светваме лампата и предупреждаваме, че всеки е длъжен и всеки трябва да спазва коалиционното споразумение. За да има стабилност в страната, било то и икономическа, първо трябва да има политическа стабилност, нали така. И заявяваме, че ние сме за политическа стабилност, затова искаме да видим този анализ. Защото аз не смятам, че министър-председателят говори така, без да е направен анализ. Искайте и вие този анализ да го видите, и наистина защо той определя кой проект е печеливш и кой не", каза Драгомир Стойнев, депутат от "БСП за България".

От "Продължаваме промяната" заявиха, че няма отстъпление от коалиционното споразумение.

"Считаме, че България трябва да има атомни електроцентрали в бъдеще такива проекти. Преди малко комуникирахме тази тема с коалиционните партньори. Предполагам, че ще продължат тези разговори”, отвърна Радослав Рибарски, депутат от "Продължаваме промяната".

И от "Демократична България" заявиха, че не виждат напрежение. "Трябва да има анализ и на база на този анализ се вземат окончателни решения. Впрочем, голяма част от тези решение ще се вземат не от премиера и от правителството, ще се вземат в Народното събрание", коментира Христо Иванов, председател на „Демократична България”.

От ГЕРБ разкритикуваха управляващите. "Напоследък не е ясно какво са се разбрали коалиционните партньори в коалиционното споразумение и какво всъщност се случва на практика. Както виждате, имат различия по някои основни теми – по максималния осигурителен доход, дефицита по отношение на бюджета и строителството на проекта АЕЦ „Белене”, заяви Теменужка Петкова, депутат от ГЕРБ-СДС.

Икономическият министър Корнелия Нинова увери, че всичко в кабинета е наред: "Според мен малко е преувеличено това напрежение, диалогът е нормален и днес аз идвам от Министерски съвет, съвсем нормално - разговаряме по всички теми с премиера".

От управляващото мнозинство отбелязаха, че каквото и решение да се вземе, то минава през парламента.

От ДПС пък заявиха, че правителството няма ясна визия за развитието на енергийния сектор. „Управляващата коалиция нямат яснота как и по какъв начин и къде да бъдат изградени базовите мощности на България”, каза Рамадан Аталай, депутат от ДПС.

Те заявиха, че сезират прокуратурата за свързаност на дружества, производители на електрическа енергия и търговци на електрическа енергия, както за свързаност на други дружества с офшорки и предполагаемо укриване на данъци.

А чрез bTV кметът на Белене Милен Дулев покани властта на място: "Защото всички казват, че едва ли не е локва и гьол - да посетят площадката и да се запознаят лично с инфраструктурата, която е изградена на площадката".

Проектът Белене е започнал през 1987 година.