ДПС настоява за изслушване на министъра на финансите Асен Василев за Плана за възстановяване и устойчивост, на което да се предостави пълна информация за случващото се с плана. Това посочи в декларация от името на парламентарната група народният представител Джевдет Чакъров.

В декларацията се призовава за гарантиране на националните интереси и постигане на надпартиен консенсус.

Чакъров отбеляза, че за пореден път искането им за изслушване не е включено в дневния ред за работа на парламента. Той посочи, че след като премиерът е заявил, че правителството е внесло Национален план за възстановяване и устойчивост, впоследствие говорител на ЕК официално е съобщил, че ЕК и България дискутират внесения през октомври 2021 г. вариант. Тоест, няма внесен нов вариант, отбеляза Чакъров.

Той определи като "кризисна пиар акция" проведените вследствие на искането им за изслушване действия на правителството от края на миналата седмица, като визира идването на Кирил Петков за извънреден коалиционен съвет в парламента за обсъждане на плана и провелите се по спешност заседания на обществените съвети към министъра на финансите обсъждания на проектите в плана, касаещи секторите транспорт, здравеопазване, енергетика, излъчвани онлайн.