България ще поиска от Брюксел да се увеличи процентът на директната помощ към родната икономика. Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова, след като обсъди с работодатели и синдикати Плана за възстановяване и устойчивост.

След като вчера късно вечерта премиерът Кирил Петков дойде в Народното събрание, за да представи с министъра на финансите Асен Василев на коалиционните партньори корекции по Плана за възстановяване и устойчивост, днес разговорът по ключовия документ за България, продължи. В Министерството на финансите се проведоха обществени консултации по част от проектите, които са претърпели промени, а министърът на икономиката Корнелия Нинова обсъди средствата от Брюксел със синдикати и работодатели.

По време на първото от серията обществени обсъждания по Плана за възстановяване финансовият министър каза, че са направени корекции в документа в секциите: здравеопазване, енергетика, електронно управление и транспорт.

„Предали сме новите предложения към комисията. Получили сме неформално обратна връзка. Чакаме формалната обратна връзка, като идеята е накрая на процеса да седнем и да преценим дали това са проектите, които България иска да бъдат окончателно включени в Плана за възстановяване“, заяви Асен Василев.

Според вицепремиера Корнелия Нинова икономиката у нас трябва да получи директна помощ по Плана за възстановяване.

"Нашата обща позиция е да настояваме да се увеличат в процент и като средства парите, които да се отпускат на българската икономика и индустрия като помощ, и да се намалят тези, които се дават под формата на финансови инструменти", заяви тя.

От своя страна работотадателите заявиха, че София не рискува нищо, ако започне да изпълнява Плана за възстановяване, без той да е одобрен формално от Брюксел.

"Във възможност сме да увеличим ръста на българската икономика чрез скъсяването на веригите на доставки чрез бърза и пряка подкрепа на инвестициите - това ще увеличи възможностите на предприятията и ще повиши заплатите", заяви Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Някои от проектите в Плана за възстановяване предвиждат нови влакове по железопътната мрежа, високотехнологична медицинска апаратура и спешна помощ по въздуха.