Коалиция на ръба. За това говорят част от партньорите в управлението на държавата. Поредна ябълка на раздора стана темата за Северна Македония.

Спорният момент в отношенията е един - кога да бъде вдигнато ветото за започване на преговори на република Северна Македония за членство в ЕС.

„Има такъв народ“ настояват да се спазва коалиционното споразумение по темата и да не се поемат ангажименти за вдигане на ветото до края на френското председателство през юни. Според външният министър екипът около премиера дава различни сигнали.

Началникът на кабинета на премиера контрира, че няма разнобой и позицията е една - Скопие трябва да изпълнява поетите ангажименти в договора за добросъседство.

След като в петък външният министър обяви, че страната има две външни политики - на кабинета и на външно министерство, днес Теодора Генчовска смекчи тона.

„Това е външнополитическият екип на премиера. С премиера нямаме разнобой и водим една обща политика. Такаво е усещането, че се дават различни сигнали“, каза външният министър Теодора Генчовска.

Няма разнобой в кабинета по темата Северна Македония, контрира шефът на кабинета на министър-председателя. И беше категорична - ветото за Скопие остава.

„Няма да има "да" от България към Скопие, докато няма конкретни резултати“, каза Лена Бориславова.

Разнобоят между партиите в изпълнителната власт рефлектира и върху отношенията в Народното събрание.

„Надявам се при такава коалиция да се стигне до балкански копромиси“, коментира председателят на НС Никола Минчев.

След проваления избор на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ, ИТН изостриха тона към партньорите. И заговориха за коалиция на ръба.

„ Ако обичат, да спрат да лъжат и да се правят на ощипани госпожици, защото минават всякакви граници“, каза Тошко Йорданов.

„Ако споразумението бъде нарушено, неща са ясни. Миналата година три пъти ги направихме“, заяви председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Междувременно пред националното радио финансовият министър Асен Василев обяви, че във време на финансова нестабилност и кризи не е добре да се сменя ръководството на БНБ, докато не се излъчи обща кандидатура от коалицията.

И още един скандал, който тепърва ще се разразява през предстоящата страстна седмица. "Има такъв народ" поискаха повече места в две комисии - бюджетна и правна и твърдят, че са били ощетени за сметка на "Демократична България".

Заявиха готовност и за бойкот на заседанията. Останалите партньори не са склонни да нарушат пропорцията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!