България официално не води две политики по линия на Северна Македония, с премиера сме на едно мнение. Това заяви външният ни министър пред bTV Теодора Генчовска.

Тя добави обаче, че неофициално се дават различни сигнали и съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, но не и министър-председателят.

Това е външнополитическият екип на премиера. С премиера нямаме разнобой и водим една обща политика. Таково е усещането, че се дават различни сигнали, добави Генчовска. 

„В указанията, които ние спазваме по рамковата позиция, има много ясно разписан какъв трябва да бъде преговорния процес с република Северна Македония. Това, което се предлага, е по-скоро възможност, която да не гарантира изпълнението на договора от 2017 година и най-важното да гарантира правата на българите в Северна Македония. Т.е. някой върви в посока сваляне на вето без получаване на необходимите гаранции, но не самият премиер. Винаги с него сме говорили по един и същи начин на всички официални срещи“, обясни още Генчовска.

Тя обясни, че всяко едно решение, което е свързано с преговорния процес, с преговорната рамка по отношение на Северна Македония, както и включването на правата на българите в преамбюла на конституцията и самата конституция на Северна Македония, изисква решения и мандат на Народното събрание. 

"Може би са оставени първоначални грешни внушения в нашите колеги от  Северна Македония, но ви уверявам, че наистина искаме държавата Северна Македония възможно най-скоро да стане член на Европейския съюз. Това е от наш изключителен интерес", обясни още Генчовска. 

Външният министър коментира и темата с българските моряци в Украйна. 

Тя заяви, че поради спецификите на ситуацията самия процес по евакуация се забавя.

„Но ви уверявам, че много скоро моряците ще си бъдат вкъщи“, каза Гечовска.

Вижте целия разговор във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!