България официално не води две политики по линия на Северна Македония, с премиера сме на едно мнение. Това заяви външният ни министър пред bTV Теодора Генчовска.

Тя добави обаче, че неофициално се дават различни сигнали и съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, но не и министър-председателят.

Това е външнополитическият екип на премиера. С премиера нямаме разнобой и водим една обща политика. Таково е усещането, че се дават различни сигнали, добави Генчовска. 

„В указанията, които ние спазваме по рамковата позиция, има много ясно разписан какъв трябва да бъде преговорния процес с република Северна Македония. Това, което се предлага, е по-скоро възможност, която да не гарантира изпълнението на договора от 2017 година и най-важното да гарантира правата на българите в Северна Македония. Т.е. някой върви в посока сваляне на вето без получаване на необходимите гаранции, но не самият премиер. Винаги с него сме говорили по един и същи начин на всички официални срещи“, обясни още Генчовска.

Тя обясни, че всяко едно решение, което е свързано с преговорния процес, с преговорната рамка по отношение на Северна Македония, както и включването на правата на българите в преамбюла на конституцията и самата конституция на Северна Македония, изисква решения и мандат на Народното събрание. 

"Може би са оставени първоначални грешни внушения в нашите колеги от  Северна Македония, но ви уверявам, че наистина искаме държавата Северна Македония възможно най-скоро да стане член на Европейския съюз. Това е от наш изключителен интерес", обясни още Генчовска. 

Външният министър коментира и темата с българските моряци в Украйна. 

Тя заяви, че поради спецификите на ситуацията самия процес по евакуация се забавя.

„Но ви уверявам, че много скоро моряците ще си бъдат вкъщи“, каза Гечовска.

Вижте целия разговор във видеото.