Не е удачно да се сменя гуверньорът на БНБ  при толкова тежки кризи и финансова нестабилност, която не е само в България. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, цитиран от БНР.

Според него трябва да се изчака поне да се намери обща кандидатура.

Той уточни, че това негово мнение е от позицията на финансов министър. Ние сме “за” да не се открива трета процедура за избор на управител на БНБ, допълни той.

Управителят на БНБ трябва да е с абсолютно безупречна репутация. Цялата банкова система лежи на плещите на този един човек и на неговия авторитет, допълни министър Василев. Това не е просто една длъжност, това е центърът на финансовата стабилност на страната. Който е да стане гуверньор, трябва да има широка политическа подкрепа, да е експертен и да има авторитет, тъй като всяка банкнота е подписана от този човек. Той с подписа си стои зад стабилността на българските пари.

Дали ще се открие процедура, ще го реши бюджетната комисия в парламента, допълни още министър Василев. В отговор на въпрос как ще работи занапред с Любомир Каримански, тъй като се съдят, министър Василев каза, че едното не пречи на другото.

По отношение на публикация в социалните мрежи от Каримански преди дни и това дали фискалният резерв е на минимум министър Василев коментира, че към петък вечерта е бил над 8 млрд. лв. Санитарният мининум е 4,5 млрд. лв. и не сме падали под него, увери министър Василев. 

За тавана на цените

Ако се сложи таван на цените, стоките изчезват от рафтовете. Така коментира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев предложението на БСП да има таван на някои цени за бита. 

Според него са нужни комплексни мерки.

"Ние също имаме предложения, всички са в Министерството на финансите и се остойностяват, оглежда се какъв би бил ефектът и доколко не нарушават европейски регулации, обясни той. Очаквам до две седмици да излезем с общ антикризисен пакет", каза още министър Василев.

По думите му енергийните цени за гражданите са били овладени.

"Ние сме единствената държава в Европейския съюз, която плаща цена на електроенергия за бита на цени от юли миналата година", добави той.

По думите му почти четири млрд. лв. са върнати обратно към фирмите, което е най-големият компенсационен пакет. Източниците за електроенергия са предимно български и тяхната себестойност не се е вдигнала много, добави министър Василев.

Според Василев компенсациите за газа са доста по-малки, тъй като е вносен. Там, където очакваме голямо движение и хората ще усетят инфлационен натиск, са храните, посочи още министър Василев. Има и друг подход, каза още финансовият министър и поясни, че е възможно да се дадат целеви средства за компенсиране на увеличението на цените. 

За Северна Македония

В отговор на въпрос, свързан с "две външни политики по отношение на Република Северна Македония" министър Василев коментира, че това е опит да се създаде изкуствено напрежение по несъществуваща тема.

Няма как българското правителство да вземе решение без парламента, припомни той.

"Борисов е дал съгласие Македония да започне преговори, след което се прибира и има проблем с патриотите и България, при дадено съгласие, отказва да изпълни решение на Европейския съвет. Затова в момента българската външна политика е в такава слаба позиция. Тъй като има след това последващи решения на парламента, няма как такава тема да бъде прокарана през задната врата, както е тръгнало да се случва", каза още министър Василев. 

Дали местните избори са първото изпитание, към което гледа партия "Продължаваме Промяната", министър Василев коментира, че те са това, за което се учредява партията и имат 14 месеца да изградят структурите си.