Категорично поддържаме позицията, че ДКЕВР не трябва да увеличава цената на водата, коментира пред медиите кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на искането на концесионера на дружеството кубик вода в столицата да поскъпне с почти 15% до 2 лева.

Фандъкова уточни, че Столична община все пак не може да влияе на решенията на регулаторът и припомни, че през юни 2012 г. "Софийска вода" е "извивала ръцете" на общината отново и е искала да наложи увеличение на водата.

Смятаме, че инвестиционната програма на "Софийска вода" трябва да се изпълнява така, както е заложена в договора, допълни кметът.

По време на разгорещеното заседание на Столичния общински съвет в четвъртък зам.-председателят Николай Стойнев коментира, че е „нахално и нагло един топ мениджър, вероятно с топ заплата, да сравнява цената на водата в София с хамбургери и килограми месо”.

Изказването дало повод за реакцията е провокирано от Етиен Пети, който заяви, месечната сметка на софиянци за вода е равна на цената на два килограма свинско месо или четири хамбургера от верига за бързо хранене.

Според Стойнев думите са цинични, защото „Софийска вода” има печалба около 28 млн. лв. Всеки софиянец е потребител на това дружество, затова е важно начинът, по който се образува цената на водата, да включва направените инвестиции в мрежата, коментира Стойнев.