Срок от два месеца беше възложен на председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков да внесе доклад за обявяване на публичен подбор на ръководство на "Топлофикация София" гласуваха общинските съветници на заседанието на Съвета днес.

Докладът ще включва бизнес задачи и критерии за подбор. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че в изработването на тези критерии трябва да участват външни експерти.

До решението за изготвяне на доклад за конкурса се стигна след продължителни дебати за състоянието на дружеството. Кметът допълни, че провеждането на конкурс ще опровергае твърденията, че се „спускат ръководители отгоре”.

„С провеждането на конкурс се доказва, че няма никакво съмнение за намеса „отгоре, отдолу или отстрани”, заяви още столичният кмет.

Общинските съветници от БСП поискаха ръководството на "Топлофикация София" да бъде освободено и да се проведе конкурс за избор на ново. Това е позицията на Жельо Бойчев, изразена по време на заседанието. Той е на мнението, че за втора поредна година има разминаване и грешки в сметките за топлоенергия без да са известни виновниците.

Освобождаването на Стоян Цветанов от Съвета на директорите на "Топлофикация София" не беше подкрепено от ГЕРБ. Заместник -председателят на СОС Николай Стойнев заяви, че проблемите на "Топлофикация" не са свързани с управленския персонал, а с конкретни законови промени и наредби, които зависят от Министерството на икономиката и енергетиката.

Кметът на София коментира пред медиите, че за приватизация на „Топлофикация” може да става дума само след ясна оценка за състоянието на дружеството, както и за възможните перспективи за развитието й.