Кубик вода в столицата да поскъпне с почти 15% и да стане 2 лева поиска "Софийска вода". Общинският съвет и кметът са против. Искането на френската компания концесионер отлежава в Енергийния регулатор неразгледано от август миналата година.

Шефът на борда на директорите на „Софийска вода” - Етиен Пети, лично застана пред медиите да обясни защо водата трябва да поскъпне. Накратко - без увеличение на цената компанията няма как да инвестира в нови тръби, канализация и намаляване на загубите на вода.

„Не искам да изнудвам - инвестиции срещу по-висока цена. Това не е вярно. Просто ви отбелязвам, че инвестициите трябва да са ефективни, за да изпълнят целите ни за качество на водата и по-малко загуби. А цената е единственият източник на средства”, заяви Етиен Пети.

Мотивирайки новото увеличение на цените, концесионерът изчисли, че едно домакинство в София плаща сметка колкото два килограма свинско месо или четири хамбургера.

От Общинския съвет на София определиха изявлението на концесионера за нахално.

„Топ мениджър на водеща френска компания да обяснява как цените на водата в България и в София са много ниски, да ги сравнява с месо и хамбургери, при положение, че тази година компанията има печалба за 28 милиона лева, горе-долу и за миналата година толкова. Вярвам, че не се притеснява господинът от проверките, които текат”, коментира Николай Стойнев.

В момента в дружеството текат няколко общински и държавни проверки. Французите обявиха, че не им е оказван натиск да се оттеглят от страната. Нито пък имат такива намерения.