До дни ще заработи интеркотекторът, който осъществява газовата връзка между България и Сърбия. Съоръженията струват над 76 млн. евро. 

Министър-председателят Николай Денков, енергийният министър Румен Радев и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов инспектираха днес съоръженията по газовата връзка между България и Сърбия, която беше изградена през тази година.

Снимка: Христиания Червенкова

Чрез този тръбопровод страната ни получава достъп до източници на синьо гориво от Западна Европа, а Сърбия - от терминалите в Гърция.

Изграждането на газовата връзка между България и Сърбия е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в региона. Той позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнен природен газ в региона и достъп до Южния газов коридор, а до страната ни ще могат да достигат количества от Западна Европа по изцяло нов маршрут.

Снимка: Христиания Червенкова

Интерконекторът е проектиран и изграден като реверсивен газопровод с капацитет за пренос на 1,8 милиарда кубически метра природен газ годишно. Европейската комисия му дава статут на "проект от общ интерес за Евросъюза".

Общата му дължина е 170 км от Нови Искър в България до Ниш в Сърбия. На наша територия инфраструктурата включва 62 км.

Българският участък на газопровода се финансира чрез собствени средства на "Булгартрансгаз", привлечен финансов ресурс, както и с европейски средства.