Парламентът не гласува компенсациите за газ за битовите потребители. Това, което ние можем да направим е да търсим най-евтиния газ, така, че цената за потребителите да бъде поносима, заяви пред bTV служебният енергиен министър Росен Христов.

Той коментира и решението на КЕВР за поевтиняване от днес на природния газ с 31%, което означава малко над 124 лв. за мегаватчас.

“Цените на газа на световно ниво нараснаха, но това е изключително добра цена на фона на европейския пазар”, каза Христов.

Според него този спад на цената може да се отрази и на потребителите.

“В последните месеци нивото на инфлация се забави значително. Това до голяма степен се дължи на контролът на цените на горивата, които са най-ниските в Европа, ниската цена на газ и субсидирането на цената на тока”, добави Христов. 

Той подчерта, че кризата с газа не е заради недостига, а е заради липсата на инфраструктура. 

“Тези интерконектори са ключови, за да може да диверсифицираме доставките и да имаме достъп до европейските пазари. Ние успяхме да осигурим терминали и в Гърция, а може би най-ключовото ни постижение е договорът с “Боташ”, където осигурихме терминали в Турция за 13 години. Благодарение на това ние в момента можем да договаряме с международни доставчици дългосрочни договори на газ. С тези интерконектори ще можем да изнасяме газ за Европа”, каза Христов.