На всеки 6 секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт. Заболяването е водеща причина за смъртност и у нас. На година в България се регистрират над 35 000 случая на мозъчни инсулти, или около стотина на ден.

От тях над 7000 завършват с летален изход.  

Нов метод на лечение, който се прилага от 2 години и в България, спасява пациентите без да ги увреди.

Преди месец Георги Рангелов получава инсулт. Тръгнал към колата и паднал. Намерили го след 1 час. Направили му операцията и сега е добре, разказва той.

Д-р Нурфет Алиоски е лекарят, спасил Георги чрез механична тромбектомия – ръчно премахване на съсирека, запушил кръвоносния съд.

„Рискът от масивен инсулт, който да запуши цялата сънна артерия, която храни мозъка, е голям. Това, което искаме е този кръвоносен съд да бъде отворен”, обясни д-р Нурифет Алиоски.

За помогнат пациенти като Георги да нямат увреждания, лекарите трябва възможно най-бързо механично да премахнат тромба. Това ни обяснява проф. Айрис Грюнвалд – световнопризнат специалист в неврохирургията и пионер в обучението на лекари да изваждат тромби за кратко време.

Прави го на специален медицински симулатор, който ни демонстрира на Международния конгрес по ендоваскуларна терапия BEC & ISEVS Endovascular Academy 2019 в София с домакин Българското дружество по ендоваскуларна терапия.

„Времето е най-важно. Когато започнахме обученията, изваждахме тромб за 1 час и 45 минути, а сега го правим за 22 минути”, каза проф. Ирис Грюнвалд.

Иновацията вече е навлязла на две места в България.

А редом до лекарите, проф. Грюнвалд обучи и екипа на bTV как да извършва тромбектомия за кратко време.